4 trika za najlakše održavanje fiksnog ortodontskog aparatića

Želite li da vaši zubi ostanu zdravi, najvažnija je svakodnevna temeljita oralna njega

by | 1 veljače, 2024

Blistav osmijeh te lijepi, ravni i zdravi zubi u posljednje vrijeme su popularniji no ikad, zbog čega se sve više kako tinejdžera tako i odraslih osoba odlučuje za ortodontsku terapiju.

Međutim, iako fiksni ortodontski aparatić daje izvrsne rezultate, on iziskuje dodatnu brigu o zubima i desnima, zbog čega je jako važno da proizvodi za oralnu higijenu budu kvalitetni i u potpunosti prilagođeni terapiji.

Doktorica Martina Poldrugač, dr. med. dent., specijalistica ortodoncije, objašnjava kako je oralna higijena tijekom ortodontske terapije dosta zahtjevna za pacijente, što može dovesti do neželjenih posljedica.

“Često se susrećemo s nedovoljno kvalitetnom higijenom, što za posljedicu ima stvaranje demineralizacija i bijelih pjega po zubima. Oralna higijena iznimno je bitna i jedan je od ključnih faktora za uspjeh ortodontske terapije”, ističe dr. Poldrugač i dodaje kako je, zbog postavljenih bravica, čišćenje svih površina zuba otežano te je potrebno posvetiti im više vremena.

Međutim, osim temeljitog čišćenja i održavanja aparatića, važno je i koje proizvode koristite. Iako su na tržištu dostupni brojni proizvodi za svakodnevnu oralnu higijenu, kako biste bili sigurni da ste odradili dobar posao, važno je da proizvodi budu kvalitetni, ali i u potpunosti prilagođeni novom stanju u usnoj šupljini.

1. Ortodontska četkica

Curaprox u svom asortimanu ima liniju posvećenu kvalitetnom održavanju fiksnog aparatića. Četkica za zube CS 5460 ortho ima nježna, gusta i tanka vlakna koja su po sredini glave kraće rezana i posebno prilagođena nježnom i temeljitom čišćenju bravica aparata te zuba i desni.

2. Single četkica s jednim snopom vlakana

Bravice i žice aparatića u ustima tvore nove plohe na kojima se nakuplja zubni plak –  bakterijske naslage koje uzrokuju karijes. Četkica Curaprox CS 1006 single ima samo jedan gusti snop vlakana, zbog čega je idealna za “poliranje” zuba te čišćenje oko bravica, ispod žica i uz rub desni. Mala glava četkice olakšava temeljito četkanje zub po zub.

3. Međuzubne četkice

Osim što će vam značajno olakšati održavanje aparatića nakon svakog obroka, Curaprox CPS prime međuzubne četkice idealne su za čišćenje svih prostora između zuba, dok je Curaprox CPS perio linija s dužim i gušćim vlaknima namijenjena temeljitom čišćenju oko bravica i ispod žica.

4. Sve na jednome mjestu – uvijek uz vas

Želite li da vaši zubi tijekom ortodontske terapije ostanu zdravi, najvažnija je svakodnevna temeljita oralna njega. Curaprox Ortho putni set sadrži sve što vam je potrebno za čiste zube gdje god se nalazili. U Neodoljivoj kutijici nalazi se preklopna CS 5460 ortho četkica, dvije međuzubne četkice te Be you zubna pasta za uklanjanje obojenja s površine zuba.

 

Fotografije: PR