Čudotvorna dijeta s bananama

by | 16 ožujka, 2013

Ovu brzu dijetu, kako njezin tvorac kaže, najjednostavniju dijetu osmislio je Japanac Hitoshi Watanabe. Zaista, na prvi pogled njegova ideja je vrlo jednostavna.

On predlaže da svako jutro prvo pojedete jednu bananu i popijete čašu obične vode zagrijane na sobnoj temperaturi, dok se tijekom dana ne morate suzdržavati i možete pojesti uobičajenu užinu, ručak i večeru.

Međutim, ako se odlučite za ovu dijetu, zabranjeno vam je konzumiranje alkohola, sladoleda i deserta poslije večere, dok bi uz svaki obrok trebalo piti samo vodu, uvijek zagrijanu na sobnoj temperaturi.

Iako je ova dijeta za kratko vrijeme stekla golemu popularnost, nutricionisti širom svijeta ističu da ona nije čudotvorna. Istina, banana i voda za doručak pomažu ubrzavanju metabolizma i takav obrok zaista je niskokaloričan.

Naime, ovisno o vrsti, banana sadrži od 72 do 135 kalorija, od 10 do 20 grama šećera, ali i svega dva do četiri grama celuloze, što ipak nije dovoljno, jer već sat, dva nakon ovakvog doručka koji se sastoji isključivo od ugljikohidrata, osjećamo glad, tvrde znanstvenici.

Po njima, ni ideja da za ručak, večeru ili užinu jedete što god želite, nije pravi recept za gubljenje kilograma, tim prije što Hitoshi Watanabe ne inzistira na pojačanoj fizičkoj aktivnosti tijekom pridržavanja njegovom načinu prehrane.

S druge strane, većina nutricionista ističe da ukoliko želite smršavjeti, morate biti fizički aktivni, kao i da morate kontrolirati kako unos kalorija u organizam, tako i njihovo sagorijevanje.

Stoga je daleko zdravije da, umjesto da ujutro pojedete samo bananu, sebi pripremite ukusan i nutricionistički vrijedan frape od svega 150 kalorija koji će vas duže držati sitim.

Izmiksajte bananu s nekoliko kockica leda i šalicom jogurta i na taj način ćete u organizam, uz korisna vlakna, unijeti i 12 grama proteina, pa ćete duže biti siti.

Izvor: novosti.rs