Cjepiva protiv raka i bolesti srca mogla bi biti spremna do 2030. godine

by | 11 travnja, 2023
Cjepiva protiv raka i bolesti srca

Milijuni života mogli bi biti spašeni revolucionarnim nizom novih cjepiva za niz stanja, uključujući i rak, kako tvrde stručnjaci.

Vodeća farmaceutska tvrtka rekla je kako je uvjerena da će cjepiva za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti spremna do 2030.

Studije o ovim cjepivima također daju “golema obećanja”, a neki istraživači kažu da je napredak vrijedan 15 godina “poguran” u 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu cjepiva protiv virusa COVID-19, kako piše Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske tvrtke Moderna, rekao je kako vjeruje da će tvrtka moći ponuditi takve tretmane za “svaku vrstu bolesti” kroz samo pet godina.

“Imat ćemo to cjepivo i bit će vrlo učinkovito te će spasiti stotine tisuća, ako ne i milijune života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirana cjepiva protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta te da smo posljednjih mjeseci naučili kako mRNA nije namijenjena samo za zarazne bolesti ili samo za COVID. Može se primijeniti na sve vrste bolesti; maligne bolesti, zarazne bolesti, kardiovaskularne, autoimune i rijetke bolesti… Provedene su studije u svim tim područjima i sve su vrlo obećavajuće”, rekao je Burton.

Rekao je da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom, čime bi se ranjive skupine ljudi zaštitile od virusa COVID-19, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutačno ne postoje lijekovi.

Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti.

Pročitajte: Je li moguće da pandemija uopće nije utjecala na mentalno zdravlje ljudi?

Ubrzanje tehnologije rezultat je pandemije virusa COVID-19

U siječnju je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja svog eksperimentalnog mRNA cjepiva za RSV, sugerirajući da je 83,7 % učinkovito u sprječavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih starijih od 60 godina.

Na temelju ovih podataka, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dodijelila je cjepivu oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana.

U veljači je FDA dodijelio istu oznaku Moderninom personaliziranom cjepivu protiv raka na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože.

Ali znanstvenici upozoravaju da će ubrzani napredak, koji je skočio u posljednje tri godine, biti uzaludan ako se ne održi visoka razina ulaganja.

Pfizer je također počeo pripreme za kasniju fazu kliničkog ispitivanja cjepiva protiv gripe temeljenog na mRNA, a u suradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući i herpes zoster.

“Ono što smo naučili  iz procesa razvoja cjepiva protiv virusa COVID-19 informirala su naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA te kako Pfizer provodi istraživanje. U samo jednoj godini stekli smo znanstveno znanje vrijedno desetljeća”, izjavio je glasnogovornik Pfizera.

Druge tehnologije cjepiva također su imale koristi od pandemije, uključujući i cjepiva sljedeće generacije temeljena na proteinima, kao što je cjepivo koji proizvodi američka biotehnološka tvrtka Novavax. Cjepivo pomaže imunološkom sustavu misleći da se susreće s virusom, pa izaziva jači odgovor.

Pročitajte: Odobren prvi kućni test koji otkriva i COVID i gripu. Evo o čemu se radi

Foto: Pexels