Činjenice o HPV-u koje treba znati svaka seksualno aktivna osoba

by | 21 ožujka, 2021

Kad je u pitanju Humani papiloma virus (HPV), zasigurno znate za ozbiljne posljedice i činjenice poput onih da uzrokuje rak grlića maternice, da ga je vrlo lako dobiti te da je moguće imati ga i ne znati za to.

Navedene su stvari istinite, no isto tako, moguće je imati virus u organizmu te proći bez bilo kakvih posljedica. To, ipak, ne znači da ne trebate biti oprezni te da se ne trebate educirati kada je HPV u pitanju. U nastavku vam donosimo sve ono što trebate znati o HPV-u ako ste seksualno aktivni.

HPV je najčešća spolna infekcija

Ako ste seksualno aktivni, šanse da budete izloženi Humanom papiloma virusu iznose gotovo sto posto. Način na koji se možete obraniti i izbjeći rizik je zaštita kondomima. HPV je poprilično lako otkriti, a ako ga imate, vaš PAPA test pokazivat će određene abnormalnosti zbog kojih ćete se morati podvrgnuti daljim testovima.

HPV uzrokuje rak cerviksa te genitalne i analne bradavice

Većina osoba, kojima je dijagnosticiran rak grlića maternice, rak su dobile zbog HPV infekcije. No ne izazivaju svi tipovi rak cerviksa. Prije svega, HPV tipove možemo podijeliti na niskorizične i visokorizične. Rak cerviksa izazivaju tipovi 16 i 18. No osim vaginalnih bolesti i problema, HPV uzrokuje i analne bradavice te orofaringealni rak. Isto tako, tipovi HPV-a koji uzrokuju bradavice nisu isti kao tipovi koji uzrokuju rak. (Pročitajte: Velika većina žena ignorira rani simptom raka jajnika, naučite ga prepoznati)

Postoji cjepivo protiv HPV-a

Novija su istraživanja pokazala kako je zbog cjepiva protiv HPV-a broj oboljelih mladih žena, starosti između 14 i 19 godina, opao za čak dvije trećine. Liječnici i drugi stručnjaci preporučuju cijepljenje u ranijoj dobi kako bi se infekcija i sve njezine posljedice izbjegle te kako bi se mladi ljudi zaštitili na vrijeme.

Slab imunitet i pušenje povećavaju rizik od HPV-a

Oslabljen imunitet te pušenje cigareta, kao i druge nezdrave životne navike, mogu uvelike povećati rizik od HPV-a. Isto tako, ako se pokušavate riješiti infekcije HPV-om, izbacite pušenje, prečesto pijenje alkohola te se posvetite zdravijem životu i zdravijim aktivnostima.

U velikom broju slučajeva HPV se povuče sam od sebe

Velika je vjerojatnost da ćete kroz život biti inficirani HPV-om, no isto tako, velike su šanse da ćete proći bez posljedica te imati benigniji tip. Šanse za spontanim čišćenjem su čak 80 posto u roku od dvije godine.

Foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels