Čini vam se da neprestano privlačite krive i toksične osobe? Evo što učiniti

by | 6 studenoga, 2020

Postoje osobe koje tvrde da iz nekog razloga uvijek u život privuku krive i toksične osobe s kojima završe u romantičnim odnosima.

Velikom broju tih ljudi nikako nije jasno zašto se to događa, zašto se ponavlja i zašto se na početku sve čini savršenim. Ako se prepoznajete u tome, morate znati da niste nenormalni te da su takve stvari itekako rješive.

Zašto se to događa?

Prema riječima psihologinje Claire Jack, odabir krivih i toksičnih partnera problem je čije izvore treba potražiti daleko u prošlost. Kao i kod velikog broja duševnih i emocionalnih problema, krivce za toksične ljubavne odnose treba potražiti u djetinjstvu. Naime, osobe koje imaju tendenciju birati toksične i emocionalno nestabilne partnere najčešće su imali jednake ili slične roditelje te probleme u djetinjstvu koje nisu riješili. Primjerice, ako je netko u vezi s osobom koja neprestano kritizira njega i njegova izbore, ponižava ga i namjerno obezvrjeđuje, u velikom broju slučajeva imao je i roditelje na koje se nije mogao osloniti, koji mu nisu pružili emocionalnu podršku i koji nisu bili tu za njega. Iako mnoge osobe koje se nađu u lancu toksičnih odnosa misle kako se radi o lošoj sreći ili tužnoj slučajnosti, biranje krivih partnera nije slučajnost. Kada odrastamo u obitelji koja nam daje bezuvjetnu ljubav i podršku, najčešće izrastemo u osobe koje su svjesne sebe, svojih vrijednosti i koje znaju dati, ali i primiti ljubav. Kad odrastamo s roditeljima koji nisu zadovoljili naše emocionalne potrebe niti nam davali podršku, isto to tražimo i u osobama s kojima želimo ostaviti ljubavne odnose. Pitate se zašto? Iako će zvučati čudno, to se događa zato što mislimo da je to ispravno. Bez obzira na to što takvi toksični odnosi bole, osobe koje su to doživjele s roditeljima, sve to biraju ponovno s partnerima jer podsvjesno vjeruju da nisu zavrijedile više.

Što učiniti i kako to izbjeći?

Ako tvrdite da su svi vaši bivši partneri imali nešto toksično u sebi, najbolje bi bilo na papir napisati njihove vrline i mane te ih usporediti. Isto tako, na popis možete dodati svoje roditelje ili roditelja. Velika je vjerojatnost da ćete među navedenim ljudima naći velike sličnosti. Sljedeći je korak prepoznavanje negativnih obrazaca ponašanja iz prošlih veza u sadašnjim vezama. Često se nove veze čine odličnima, a partneri osobe u koje se jednostavno zaljubiš na prvi pogled. Sve nas to zaslijepi pa ne obraćamo pozornost na potencijalne probleme i čudno ponašanje koje u budućnosti može naštetiti vezi. U prvim raspravama, svađama i kompleksnijim situacijama dobro promatrajte partnerovo ponašanje te načine na koje žele “riješiti” postojeći problem. Budite realni i prisutni, nemojte dopustiti da vam se iste situacije ponovno dogode.

Nemojte misliti da s vama nešto nije u redu

Mnoge osobe kojima se ponavljaju iste “pogreške” i koje neprestano nalijeću na partnere koji ih naposljetku povrijede i emocionalno iscrpe, redovno pomišljaju kako nešto nije u redu s njima. Ako vam se to ponavljanje dogodilo ili događa, morate znati da niste ludi niti nenormalni te da vaša situacija nije nepopravljiva. Rješavanje problema počinje u trenutku kad si taj problem priznate. Budite iskreni prema sebi, znajte da niste jedini koji imaju takvu situaciju i nemojte se sramiti potražiti pomoć prijatelja ili stručnih osoba.

Foto: samuel hull/Unsplash