Kojoj djeci se preporučuje cijepljenje protiv COVID-19?

by | 16 prosinca, 2021
cijepljenje djece protiv covid-19

Od ovog je tjedna u Zagrebu omogućeno cijepljenje djece protiv bolesti COVID-19 od navršene 5. godine života. Za cijepljenje školske djece do 12 godina bit će nadležni liječnici školske medicine, a roditelji će djecu moći naručiti za cijepljenje putema plikacije Terminko. Djecu predškolske dobi cijepit će izabrani liječnici (pedijatri ili liječnici obiteljske medicine). Hrvatski zavod za javno zdravstvo posebno preporučuje da se cijepe djeca koja pripadaju ugroženim skupinama.

U Studiju 4 gostovao je Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je komentirao odaziv na cijepljenje djece prvoga dana.

– Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje da što je mlađa dob da je manji odaziv.

“Djeca imaju uobičajene nuspojave”

Iskustva za sada govore, sudeći prema kliničkim istraživanjima, da djeca prilikom cijepljenja imaju uobičajene nuspojave.

– Dakle glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, bol u kostima, uobičajene nuspojave. Oko 50% djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva. Meni je jasno da je manji rizik teškog oboljenja za djecu nego za odrasle, jasno mi je da “ljudi važu” isplati li se riskirati razvoj nuspojave u odnosu na bolest koja će se dogoditi ako se dijete ne cijepi. Sva savjetodavna tijela, uključujući primjerice američki CDC, ECDC i poput Agencije za lijekove, kažu da korist od cijepljenja nadmašuje rizike. Za sada je to tako, ne možemo drugačije reći. Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama, ističe Kaić.

Kaić dodaje da će se djeca također cijepiti dvjema dozama, uz razmak od tri tjedna. – Poznato je da ako je razmak malo veći, recimo iznad četiri, šest ili osam tjedana, čak je to i bolje, to pokazuju podaci.

Kojoj djeci se preporučuje cijepljenje protiv COVID-19?

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posebno se preporučuje cijepljenje djece i mladih koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Cijepljenje se preporučuje i djeci i mladima koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Preporučuje se cijepljenje protiv bolesti COVID-19 i za djecu koja dugotrajnije borave u različitim oblicima kolektivnog smještaja, koji uključuje noćenje.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Foto: doble-d iStock / Getty Images Plus via Getty Images