Ako tražite savršenu ljetnu poslasticu, predlažemo vam cheesecake s malinama. Ovaj ukusan desert jednostavan je za pripremu.
Za pripremu cheesecakea s malinama trebat će vam sljedeće namirnice:
- Keksi: ako nemate mljevene kekse pri ruci, stavite kekse u vrećicu i izgnječite ih valjkom.
- Krem sir: koristite omekšani punomasni krem sir. Možete ga staviti u mikrovalnu na desetak sekundi da omekša.
- Slatko vrhnje: koristite slatko vrhnje za najbolji okus.
- Jaja: ostavite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi prije miješanja kako bi se bolje umutila.
- Svježe ili smrznute maline: za ukrašavanje će vam trebati svježe maline, a za preljev možete koristiti i smrznute.
Cheesecake s malinama – recept i priprema
Sastojci:
Za koru:
- 1 šalica mljevenih keksa
- 2 ½ žlice otopljenog maslaca
- 1 ½ žlica šećera
- prstohvat soli
Za kremu:
- 450 g krem sira
- 2 jaja
- ⅔ šalice šećera
- ⅔ šalice slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Za preljev:
- 2 šalice svježih ili smrznutih malina
- 3 do 5 žlica šećera (prema ukusu)
- 1 žličica limunovog soka
180 g svježih malina za ukrašavanje
Pročitajte: Slavimo ljeto uz domaći sladoled po talijanskom receptu

Priprema:
- Obložite okrugli kalup papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pomiješajte mljevene kekse, omekšani maslac, šećer i prstohvat soli. Stavite smjesu u kalup i ravnomjerno je rasporedite. Dobro pritisnite smjesu. Pecite 8-10 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C.
- Mikserom umutite omekšani krem sir, jaja, šećer, slatko vrhnje, vaniliju i sol dok ne dobijete glatku kremu. Na kraju, smanjite brzinu miksera na najnižu postavku i miksajte još 1 do 2 minute kako biste uklonili veće mjehuriće zraka.
- Izlijte kremu preko pripremljene kore i ravnomjerno je rasporedite. Lagano udarite kalup o radnu površinu kako biste uklonili mjehuriće zraka. Prekrijte kalup aluminijumskom folijom i stavite ga u veći protvan. Ulijte 1 do 2 šalice vode u protvan.
- Pecite na 160 °C nekih 75 minuta. Isključite pećnicu i ostavite lagano odškrinuta vrata pećnice (možete staviti drvenu kuhaču). Ostavite cheesecake tako sat vremena, a zatim ga izvadite iz pećnice. Uklonite foliju i ostavite da se ohladi. Držite u hladnjaku najmanje četiri sata.
- Za pripremu preljeva, stavite maline, šećer i limunov sok u lonac. Zagrijavajte na srednje jakoj temperaturi dok ne proključa. Po potrebi dodajte još šećera i limunovog soka.
- Zatim procijedite smjesu da biste uklonili sjemenke. Ako je potrebno, razrijedite s 1 žličicom vode, ali imajte na umu da će se preljev zgusnuti kako se hladi.
- Prelijte kolač preljevom i ukrasite svježim malinama.
Kolač možete rezati nožem koji ste prethodno umočili u toplu vodu.
Uživajte u ovom osvježavajućem i ukusnom cheesecakeu s malinama!

Pročitajte: Tri veganske kuharice čije recepte uistinu pripremamo
Foto: Pexels, Arx0nt iStock/Getty Images Plus via Getty Images




