Četkicu za zube trebate čistiti svaka dva tjedna prema ovim uputama

by | 18 studenoga, 2020

Kad je u pitanju oralna higijena, većina je ljudi svjesna činjenice da je zube potrebno prati barem dvaput dnevno, čistiti koncem te četkicu koristiti najduže tri mjeseca.

No ono što mnogi ne znaju, kad je u pitanju pranje zuba te higijena usta, jest činjenica da četkice za zube, uz redovno mijenjanje, treba i redovito čistiti. Prema riječima dr. Marka B. Desrosiersa za MBG, naša su usta prepuna različitih bakterija. U normalnom “okruženju” dobre bakterije drže loše bakterije pod kontrolom. No loše se bakterije mogu nakupljati na četkici za zube i stoga ih moramo redovito čistiti.

Kako i koliko često čistiti četkicu za zube?

Stručnjaci kažu kako je najbolje svaka dva tjedna čistiti četkicu za zube koju trenutačno koristite. Najbolji način za čišćenje četkice jest pranje u toploj vodi i deterdžentu za pranje suđa. Nakon toga, četkicu trebate natopiti u tripostotnom hidrogen-peroksidu te ostaviti da djeluje 15 minuta. Ta dva koraka bit će dovoljna da s četkice uklonite zaostale naslage paste za zube te da se unište sve bakterije.

Posljednji je korak ispiranje u mlakoj vodi kako biste se riješili hidrogen-peroksida s četkice te sušenje. Ono što je bitno znati jest to da se četkica nakon svakog pranja zuba treba dobro isprati pomoću vode i čistih prstiju te ostaviti na suhome mjestu kako bi se pravilno osušila. Četkicu nikako ne smijete zatvarati u futrolu niti na nju stavljati poklopac jer se na taj način na vlaknima mogu nakupiti bakterije koje su iznimno loše za vašu usnu šupljinu.

Foto: Ignacio F./Unsplash