5 prirodnih čajeva za lakši san

Nemojte odmah posezati za lijekovima, nego istražite sva prirodna rješenja za lakši san

by | 15 rujna, 2021
čaj za spavanje

Spavanje je ključno za funkciju cijelog organizma jer obnavlja i osvježava um i tijelo te nam omogućava da imamo više energije i budemo produktivniji tijekom dana, zbog čega ćemo još bolje iskoristiti vrijeme kad smo budni.

Iako stalno slušamo i čitamo o važnosti uređenog ritma spavanja, zapravo malo tko od nas to na kraju shvati ozbiljno. Živimo izrazito užurbanim tempom života, u koji pokušavamo ugurati u dan baš sve što možemo, pa ne čudi da barem u nekoj fazi života imamo probleme s nesanicom.

Zašto je spavanje važno?

Ako ne spavate, postoji veći rizik za debljanjem.

Nedostatak kvalitetnog sna povezujemo s neuravnoteženim hormonima, slabom motivacijom za tjelesnom aktivnošću i donošenjem loših odluka kada je izbor hrane u pitanju.

Ako ne spavate, bit ćete dekoncentrirani

Neprospavane noći uzrokuju slabo pamćenje i dekoncentriranost, što ne čudi jer je spavanje važno za različite funkcije mozga.

Ako ne spavate, veći je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Ako niste dovoljno naspavani, izlažete se daleko većem riziku od srčanih bolesti ili moždanog udara od onih koji spavaju sedam do osam sati po noći.

Ako ne spavate, vaš imunološki sustav će se gasiti

Vaše tijelo mora se napuniti s energijom i pripremiti za novi dan. U protivnom ne oslabi samo vaše tijelo, već i vaš imunološki sustav, te će se teže boriti kada ga napadnu zločesti virusi i bakterije. Pokazalo se da čak i mali gubitak sna može oštetiti imunološku funkciju.

Prirodne tehnike uz malo kontinuiteta mogu popraviti pa i trajno poboljšati stvari. Ako nije nužno, nemojte prelaziti na tablete za spavanje dok niste isprobali sve prirodne metode. Baš zato, u nastavku donosimo nekoliko učinkovitih rješenja za bolji san.

5 prirodnih čajeva za lakši san

Čaj od kamilice

Kamilica se koristi već stoljećima u tradicionalnoj medicini. Zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim sastojcima, kao što su apigenin i bisabolol, često se miješa s drugim biljkama (najbolje s matičnjakom) kako bi se napravio ultimativni napitak za čvrst san.

Čaj od lavande

Biljka lavande ima sposobnost da se smanji anksioznost, stres i postoperativne boli, a sve te stvari doprinose pojavi nesanice. Lavanda opušta tijelo te miriše predivno.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg vijeka. Matičnjak ima sposobnost umiriti um i smanjiti anksioznost. Plus, izvrsnog je okusa.

Rooibos čaj

Rooibos je vrsta čaja iz Južne Afrike. Bogat je željezom i magnezijem, a za te minerale se vjeruje da pomažu u borbi protiv nesanice.

Čaj od valerijane

Valerijana je jedna od rijetkih biljaka koja zapravo ima sedativna svojstva, ali na najsigurniji i najprirodniji mogući način. Za ugodniji okus, slobodno dodajte još neku biljku poput mente, kamilice ili gospine trave. Čaj od mente također je jedan od čajeva koji su pokazali umirujuće djelovanje.

Foto: Pexels