Bosiljak je prirodni antiseptik

by | 8 siječnja, 2015

Svi znamo da bosiljak spada u ljekovito bilje i da se često koristi u kuhinji kao začin. Međutim, malo se zna, bosiljak je dobar prirodni antiseptik i ima vrlo široku primjenu.

Postoji više vrsta bosiljka, ali je svima zajedničko to da se koriste kao ljekovito bilje i začinsko bilje. Gotoovo svaka obitelj njeguje bosiljak ljeti na terasi a zimi ga gaji na svijetlom mjestu u kuhinji.

Tijekom hladnih zimskih dana, bosiljak je savršen borac protiv prehlade i gripe. Mnogi tvrde da je najjači prirodni antiseptik. U dvije litre proključale vode stavite dvije šake lista bosiljka i inhalirajte se. Bit ćete iznenađeni postignutim rezultatima.

Sasvim maloj djeci ne preporučuje se inhalacija bosiljkom zbog izuzetno jakog učinka.

Suhi zrak u sobi bit će pročišćen ako na radijator stavite posudu s hladnom vodom u koju ste prethodno potopili bosiljak. Tako potopljen, može sedam dana osvježavati zrak, a ispuštajući ugodan miris, blagotvorno djeluje na dišne puteve.

U ovakvom obliku, bosiljak se preporučuje u svim sobama za spavanje jer opušta živčani sustav, simptomi glavobolja i živčane napetosti samo će iščeznuti.

Sezona gripe i prehlade nikako se ne može zamisliti bez bosiljka. Čaj od bosiljka, koji su koristile još naše bake, i danas daje značajne rezultate. U 2 dl proključale vode stavite kavenu žličicu sušenog bosiljka i ostavite da stoji ne više od 5-7 minuta. Poželjno je piti bez šećera.

Ako niste znali, bosiljak možete i zamrznuti, neće se umanjiti njegova vrijednost. Većina domaćica koristi sušeni bosiljak kao idealan dodatak jelima bez konzervansa.

Izvor: Life Content