Zdrava hrana

Zaboravite na banana bread – imamo savršen recept za bezglutenski kruh od jabuke

by Ljepota & Zdravlje

27.09.2025.
Bezglutenski kruh od jabuke
Bezglutenski kruh od jabuke
FOTO: Pinterest

Ako tražite savršen jesenski desert, bezglutenski kolač s jabukama tada je definitivno pravi izbor. Ovaj kolač sve je ono što želimo u hladnijim danima – mekan, sočan, miriše na cimet i pun je sočnih komadića jabuka. Najljepše od svega? Priprema je jednostavna, zahtijeva oko 20 minuta aktivnog rada, a ostatak posla obavlja naša najbolja prijateljica – pećnica. Ključ uspjeha ovog recepta krije se u jednom malom triku: umjesto da jabuke ubacite izravno u tijesto, potrebno ih je prethodno pomiješati sa šećerom i cimetom i ostaviti da odstoje. Na taj način jabuke puštaju svoje sokove, a kada ih kasnije slažete u slojevima s tijestom, dobit ćete predivnu, mekanu i prozračnu strukturu, punu mirisa i okusa.

Ono što ga razlikuje od drugih kolača jest jednostavnost – nema preljev, glazuru ni dekoracije. Sam po sebi dovoljno je bogat i ukusan. Svaki zalogaj donosi kombinaciju slatkoće jabuka i toplih začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića. Kolač sadrži tri srednje jabuke, što se možda čini dosta, ali zapravo daje savršenu sočnost. Isprobano je i s četiri, no tada kolač postaje previše težak i zbijen. Najbolji izbor su čvrste, blago kisele sorte jabuka poput granny smith ili pink lady. Naime, one će zadržati teksturu i dati osvježavajuću notu, umjesto da se pretvore u kašu tijekom pečenja. Ako primijetite da kolač prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći. Iako se savjetuje da kolač potpuno ohladite prije rezanja, kako bi zadržao maksimalnu sočnost, mnogi priznaju da ne mogu odoljeti pa uzmu barem jedno parče dok je još topao. U kombinaciji sa šalicom čaja ili kave, ovaj mirisni kruh pruža osjećaj pravog domaćeg hygge trenutka.

Recept za bezglutenski kolač s jabukama

Sastojci:

Za nadjev od jabuka:
Tri srednje velike jabuke, oguljene, očišćene od koštica i narezane na kockice od oko 1 cm. Potrebno je i 50 g smeđeg šećera (oko ¼ šalice) te jedna i pol žličica mljevenog cimeta.

Za tijesto:

  • 100 g svijetlog smeđeg šećera (oko ½ šalice)
  • 45 g neslanog maslaca otopljenog i prohlađenog (oko 3 žlice)
  • 40 g suncokretovog ili drugog biljnog ulja (3 žlice)
  • 80 g mlijeka sobne temperature (oko ⅓ šalice)
  • dva jaja srednje veličine (sobne temperature)
  • pola žličice paste od vanilije ili jedna žličica ekstrakta
  • 210 g bezglutenskog brašna (oko 1 ¾ šalice)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola žličice ksantan gume (preskočiti ako brašno već sadrži ksantan gumu)
  • četvrtina žličice soli
  • jedna žličica cimeta
  • pola žličice mljevenog đumbira
  • četvrtina žličice muškatnog oraščića
Bezglutenski kruh od jabuke
FOTO: Pinterest

Priprema:

Pećnicu stavite na srednju rešetku, zagrijte na 190 °C i obložite kalup za kruh dimenzija 23 × 13 cm papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet dok svi komadići jabuke ne budu obloženi smjesom. Ostavite da odstoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi, povremeno promiješajte. Ovaj proces izvlači sokove iz jabuka i daje mekano, sočno tijesto. U velikoj zdjeli umutite smeđi šećer, maslac, ulje, mlijeko, jaja i vaniliju. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, ksantan gumu, sol i začine. Dodajte suhe sastojke mokrima i umutite dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Polovicu tijesta izlijte u kalup i poravnajte. Preko stavite oko dvije trećine jabuka sa sokom koji su pustile, pa dodajte ostatak tijesta i prekrijte preostalim jabukama. Prelijte sokom, a vilicom ili nožem lagano provucite kroz smjesu da se tijesto i jabuke povežu do dna kalupa.

Pecite 55-60 minuta, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Je li pečeno, provjerit ćete čačkalicom – kad izađe čista, kolač je gotov. Ako gornja korica previše potamni, prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. Ostavite da se hladi 10-15 minuta u kalupu, a zatim izvadite i prebacite na rešetku. Može se poslužiti topao ili potpuno ohlađen.

Bezglutenski kruh od jabuke
FOTO: Pinterest

Čuvanje: U zatvorenoj posudi, na hladnom i suhom mjestu, ovaj bezglutenski kolač s jabukama ostaje svjež 3-4 dana.

Jesen je vrijeme kada mirisi cimeta, vanilije i pečenih jabuka ponovno vladaju kuhinjama. Bezglutenski kolač s jabukama idealan je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa, a zahvaljujući posebnoj tehnici pripreme, dobiva se kolač koji je mekan, sočan i neodoljivo ukusan. Bilo da ga poslužite za doručak, užinu ili desert, ovaj će recept zasigurno postati vaš jesenski favorit – i dokaz da bezglutenski kolači mogu biti jednako raskošni kao i klasični.

FOTO: Pinterest