Beneficiji jutarnjeg sunca za vaše zdravlje

by | 13 lipnja, 2021
jutarnje sunce

Jeste li ikad razmišljali koliko jutarnje sunce može utjecati na vaš cjelokupan život, zdravlje i um? Niz je stvari koje valja održavati kako biste se osjećali dobro – kvalitetna prehrana, niska razina stresa, dobar noćni san..

Dr. Andrew Huberman iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford govori da odgovor o tome kako se osjećamo može ležati upravo o tome što radite kada se probudite. U svom podcastu dr. Huberman ističe da ono što radite u budnom stanju određuje kada ćete zaspati, koliko ćete brzo zaspati, hoćete li imati dobar san i kako ćete se osjećati kada se probudite. (Pročitajte: Odredite svoj kronotip: Kako se lakše probuditi i pobijediti jutarnji umor)

Ključ svega leži upravo o tome što radite prvih sat vremena nakon što se probudite. Izlaganje suncu u jutarnjim satima povezano je s rastom i padom kortizola i melatonina, a upravo to omogućuje da se cijelog dana osjećate dobro dok se krećete i obavljate svoje dužnosti vezane uz vježbanje, posao, odnose, dok hormon melatonin odlučuje kada ćete se osjećati uspavano.

Također, kortizol u jutarnjim satima donosi pozitivne koristi poput snižavanja krvnog tlaka do poboljšanja mentalnog zdravlja.  Ako je vrijeme idealno, potrebno je samo 30 do 60 sekundi da se izložite svjetlosti i pravilno postavite ritam kortizola i melatonina.

 

FOTO: Garon Piceli/Pexels