Avokado vam može pomoći da doživite stotu

by | 25 travnja, 2012

Prema posljednjim istraživanjima, avokado može biti savršeno oružje u borbi protiv prijevremenog starenja i bolesti. Ulja iz voća su se na testu pokazala kao odlična u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni izazivači srčanih oboljenja i raka.Mnogi sastojci koji sadrže antioksidanse u povrću i voću kao što su mrkva i rajčica mogu pomoći kod rješavanja problema slobodnih radikala, ali njihove supstance ne mogu prodrijeti do mitohondrija. Ali sastojci avokada mogu, kako su pokazala istraživanja američkih stručnjaka za biokemiju i molekularnu biologiju.

– Slobodni radikali nastoje uništiti mitohondrije i tako zaustaviti proizvodnju energije u samoj ćeliji, kako bi na kraju ćelija umrla. Kako bismo vam približili ovu sliku, pokušajte zamisliti da dođe do izlijevanja nafte, a vi umjesto da sanirate napuklu cijev iz koje istječu otrovne materije i plinovi, čistite samo prosuto ulje – rekao je Kortes Roho sa univerziteta u Meksiku.

Ulje avokada toliko je blagotvorno da omogućava ćelijama da prežive čak i kada su izložene visokom postotku gvožđa, koje je zaduženo za proizvodnju slobodnih radikala. Najsličniji kemijski sastav ulju avokada ima maslinovo ulje, što potvrđuje veoma nizak stupanj određenih kroničnih bolesti u pojedinim mediteranskim zemljama, stoga se ulje avokada smatra maslinovim uljem Amerike!

Tagovi: