Anemija: Otkrijte jeste li slabokrvni

by | 30 siječnja, 2014

Anemija je bolest koja podrazumijeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, sniženu razinu hemoglobina (Hgb) i/ili mase eritrocita u krvi (Hct), zbog čega u mozak, srce, mišiće i druge dijelove tijela ne dospijeva dovoljna količina kisika.

Anemija može biti izazvana obilnijim krvarenjem, nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12, poremećajem u sazrijevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok slabokrvnosti je nedostatak željeza koji dovodi do nastanka takozvane sideropenične anemije.

Ova bolest ponekad se razvija usprkos pravilnoj prehrani, jer tijelo uslijed neke druge bolesti ili primjene određenih lijekova ne može apsorbirati dovoljnu količinu željeza.

Veliki broj trudnica pati od anemije, jer zanemaruju činjenicu da je njihovom organizmu potrebna veća količina ovog minerala.

Za slabokrvnost karakteristične su česte glavobolje, povremeno gušenje uslijed nedostatka zraka, gubitak koncentracije, umor i srčana aritmija. Lice i sluznica postaju blijedi, nokti krhki, a javlja se i preosjetljivost na infekcije.

Bebe i mala djeca s anemijom gube apetit, ne mogu dugo zadržati koncentraciju, kasnije prohodaju ili progovore, zaostaju u razvoju. Vrlo je važno obratiti se liječniku čim se posumnja na anemiju, a terapiju propisuje isključivo specijalist, jer nekontroliran unos željeza može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Izvor: Life Content