Alkohol i kalorije

by | 31 prosinca, 2014

Znate li da jedna čaša vina ima isto kalorija kao četiri keksa? A krigla piva često ima istu kalorijsku vrijednost kao komad pizze. Iznenađeni?

alkohol-i-kalorije-490x325

Alkoholna pića nastaju fermentacijom i destilacijom prirodnog škroba i šećera.

Kalorije koje se nalaze u alkoholu su prazne kalorije i nemaju nutritivnu vrijednost. Većina alkoholnih pića sadrži čak i vitamine i minerale, ali u vrlo malim količinama.

Konzumiranje alkohola smanjuje udio masnoća u organizmu, ali i crpi energiju. Dakle, dok naše tijelo skladišti hranjive tvari, proteine, ugljikohidrate i dobre masnoće koje su nam neophodne jer pružaju energiju, alkohol s druge strane crpi tu energiju i zaustavlja određene procese u organizmu, uključujući apsorbciju hranjivih tvari i masnoća.

Niskokalorična alkoholna pića

Većina alkoholnih pića je visokokalorična jer sadrži iste sastojke, na primjer pivo i kokteli. Dakle, ako smanjite unos alkohola,  značajno ćete smanjiti i količinu kalorija.

Olakšavajuća okolnost za one koji u najluđoj noći planiraju konzumirati alkohol je to što većina prizvođača nudi light varijante sa znatno manje kalorija. Na primjer, boca light vina sadrži 80 kalorija, u usporedbi s “redovitom” bocom vina koja u prosjeku ima oko 160 kalorija.

Drugi način da smanjite kalorijski unos je taj da se opredijelite za niskokalorijske sokove, poput dijetalne Coca-Cole.

Konzumiranje negazirane vode ili niskokalorijskih bezalkoholnih sokova između alkoholnih pića ne samo da će smanjiti unos kalorija nego će spriječiti i pretjerivanje u alkoholu.

Zapamtite da je umjerenost ključ dobre zabave!

Autor: Life Content
Foto: morguefile.com, dieraecherin