Želite izgubiti kilograme? Ove žitarice pokušajte jesti svaki dan

by | 1 siječnja, 2020

U posljednje vrijeme žitarice su stekle lošu reputaciju jer ih mnogi smatraju čistim ugljikohidratom i lakim načinom da se nakupe kilogrami.

Ali nije baš sve toliko jednostavno. Neke će žitarice zapravo pomoći u gubitku ili održavanju idealne tjelesne težine, dok će neke učiniti upravo suprotno.

Ako ne želite povećati težinu, ove žitarice biste trebali izbjegavati, kako prenosi portal BrightSide.

Za početak, trebali biste znati da isto zrno može imati vrlo različita svojstva, ovisno o načinu na koji je obrađeno, a razumijevanje razlike cijele i rafinirane hrane je najvažnije.

U rafiniranim zrnima uklonjene su mekinje i klice pa je tekstura obično finija i mekša. Nažalost, tijekom rafiniranja zrno gubi većinu hranjivih sastojaka i vlakana.

Rafinirane žitarice su ona zrna od kojih želite odustati. Sadrže samo kalorije i ne pridonose prehrani nikakvim nutritivnim vrijednostima. Ali i neke cjelovite žitarice s visokim glikemijskim indeksom također nisu dobar izbor, ako pazite na svoj struk.

Bijela riža

Pšenica

Pšenica se također može nazvati i superhranom – superhranom za dobivanje na težini. Sadrži amilopektin A, super škrob koji ekstremno deblja.

Pšenični proizvodi su vrlo kalorični, imaju vrlo visok glikemijski indeks i mogu izazvati ovisnost, a to uključuje i proizvode od cijelog zrna pšenice. Prema istraživanju, samo dvije kriške kruha od cjelovite pšenice mogu povećati razinu šećera u krvi više od dvije žlice bijelog šećera.

Kuskus

Kuskus može izgledati kao cjelovito zrno, ali realnost je da se ne razlikuje puno od prerađene pšenice. Nema koristi, samo kalorije koje vas debljaju.

Foto: Rachael Gorjestani / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR