

Bakalar in bianco blagdanski je klasik u mnogim kućanstvima – no ako niste obožavatelj ovog specijaliteta, predlažemo vam da isprobate jednostavnu, brzu i zdravu alternativu – domaću paštetu od tune. Gotova je za manje od pola sata, može se jesti odmah, a trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Iako to često zaboravljamo, tuna je izuzetno zdrava namirnica – sadrži više proteina i od pilećih prsa, a pritom ima malo kalorija i masti, osobito ako je konzervirana u vodi. Izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca i krvnih žila, smanjuju upalne procese u tijelu i mogu povoljno djelovati na rad mozga. Tuna također sadrži važne vitamine i minerale poput vitamina D, vitamina B12, selena i joda, koji su ključni za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, štitnjače i živčanog sustava, zbog čega se smatra vrijednim dijelom uravnotežene prehrane. Pašteta od tune i nemasnog krem sira savršeno je ukusan, dijetalni i zdrav obrok.
Recept za zdravu paštetu od tune
Sastojci:
150 g konzervirane tune u vlastitom soku
50 g krem sira (može i nemasni)
1 žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
prstohvat dimljene paprike (po želji)
pola limuna
sol i papar po ukusu
maslinovo ulje
Priprema:
Ocijedite tunu, zatim ju pomiješajte s krem sirom, sokom od polovice limuna, peršinom i začinima. Izmiksajte sve sastojke u blenderu ili štapnim mikserom. Ako želite rjeđu teksturu, dodajte malo maslinovog ulja i još jednom izmiksajte. Gotovu paštetu od tune prebacite u malu zdjelicu i poravnajte površinu. Po želji nakapajte malo maslinova ulja i pospite peršinom radi ljepšeg izgleda. Paštetu od tune najbolje je jesti na sobnoj temperaturi, ali je čuvajte dobro pokrivenu u hladnjaku i potrošite unutar jednog dana od pripreme. Dobar tek!
Photo: wideonet/iStock/Getty Images Plus



