Zdrava hrana

Ovaj zdravi namaz od tune morate isprobati ovih blagdana

by Katarina Brkljača

19.12.2025.
Recept za zdravu paštetu od tune
Recept za zdravu paštetu od tune

Bakalar in bianco blagdanski je klasik u mnogim kućanstvima – no ako niste obožavatelj ovog specijaliteta, predlažemo vam da isprobate jednostavnu, brzu i zdravu alternativu – domaću paštetu od tune. Gotova je za manje od pola sata, može se jesti odmah, a trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka.

Iako to često zaboravljamo, tuna je izuzetno zdrava namirnica – sadrži više proteina i od pilećih prsa, a pritom ima malo kalorija i masti, osobito ako je konzervirana u vodi. Izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca i krvnih žila, smanjuju upalne procese u tijelu i mogu povoljno djelovati na rad mozga. Tuna također sadrži važne vitamine i minerale poput vitamina D, vitamina B12, selena i joda, koji su ključni za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, štitnjače i živčanog sustava, zbog čega se smatra vrijednim dijelom uravnotežene prehrane. Pašteta od tune i nemasnog krem sira savršeno je ukusan, dijetalni i zdrav obrok.

Recept za zdravu paštetu od tune

Sastojci:

150 g konzervirane tune u vlastitom soku
50 g krem sira (može i nemasni)
1 žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
prstohvat dimljene paprike (po želji)
pola limuna
sol i papar po ukusu
maslinovo ulje

Priprema:

Ocijedite tunu, zatim ju pomiješajte s krem sirom, sokom od polovice limuna, peršinom i začinima. Izmiksajte sve sastojke u blenderu ili štapnim mikserom. Ako želite rjeđu teksturu, dodajte malo maslinovog ulja i još jednom izmiksajte. Gotovu paštetu od tune prebacite u malu zdjelicu i poravnajte površinu. Po želji nakapajte malo maslinova ulja i pospite peršinom radi ljepšeg izgleda. Paštetu od tune najbolje je jesti na sobnoj temperaturi, ali je čuvajte dobro pokrivenu u hladnjaku i potrošite unutar jednog dana od pripreme. Dobar tek!

Photo: wideonet/iStock/Getty Images Plus