Zdrava hrana

Jeste li čuli za “cloud bread”? Ovaj jednostavan recept za niskokaloričan kruh morate isprobati

by Katarina Brkljača

01.11.2025.
Cloud bread
Cloud bread
FOTO: Pinterest

Budimo iskreni, kruh dobro ide uz apsolutno sve – nareske, sir, pa i tople krem juhe u kojima posebno uživamo u jesenskim danima. No jeste li znali da možete napraviti niskokaloričnu zamjenu za kruh od samo dva sastojka?

Govorimo o cloud breadu ili “oblak-kruhu”, zamjeni za ovu standardnu namirnicu bez koje većina nas ne može zamisliti doručke i večere. I da, možete ga pripremiti čak i ako niste iskusni u pečenju kruha – za razliku od tradicionalnih recepata, ovaj se kruh ne treba niti mijesiti, niti dizati.

Za “cloud bread” trebat će vam samo dva sastojka – jaja i zrnati sir! Ovaj kruh zato ima minimalno kalorija, ne sadrži ugljikohidrate te ga možete jesti i ako ste na keto dijeti. Donosimo recept za najjednostavniji kruh koji ste ikada isprobali, a koji nećete moći prestati jesti.

Kako napraviti “cloud bread”

Sastojci:

  • 3 bjelanjka
  • pola šalice krem ili zrnatog sira
  • malo soli
Cloud bread
FOTO: Pinterest

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke možete zamrznuti ili ostaviti za kasnije. Zamutite bjelanjke mikserom dok ne dobijete čvrstu pjenu. Umutite krem ili zrnati sir pa dodajte žličicu soli.

Kruh možete peći na dva načina – ako želite klasičniji izgled štruce kruha, izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje, pa stavite u pećnicu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150–160 °C oko 25 do 30 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i kruh ne dobije laganu koricu.

Ako želite napraviti manja peciva, žlicom stavljajte male hrpice smjese na podlogu za pečenje, oblikujući ih kao mini peciva ili okrugle kruščiće. Pecite na istoj temperaturi 20-ak minuta dok ne porumene. Ova peciva neće imati čvrstu teksturu i koru kao klasična, no iznimno su mekana, lako se trgaju i tope u ustima. Dobar tek!

FOTO: Pinterest