

Nema boljeg dodatka ljetnom obroku od lagane, osvježavajuće salate. Kada temperature porastu, svi tražimo nešto brzo, jednostavno i fino – nešto što ne zahtijeva paljenje pećnice, a opet donosi bogatstvo okusa.
Upravo je takva iranska ili perzijska salata, koja potječe iz grada Shirazi, pa je poznata i pod nazivom Shirazi salata. Čarolija ovog tradicionalnog bliskoistočnog jela jest u jednostavnosti – svaki njezin sastojak dolazi do izražaja, a kombinacija svježine i blage kiselosti čini je idealnim ljetnim prilogom.
Baza ove salate koja će činiti savršen dodatak svakom ljetnom roštilju jesu krastavci i rajčica, a potpuno drukčiji, osvježavajući okus dodaju joj menta i limeta. Ako vam zvuči primamljivo – u nastavku donosimo recept!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recept za iransku salatu
Sastojci:
4 rajčice (roma rajčice su idealne jer su čvršće od ostalih sorti, no možete koristiti i druge)
2 svježa krastavac
1 crveni luk
1 zelena paprika
1 limeta
maslinovo ulje
malo mente
Začini: korijandar, sol i papar
Priprema:
Nasjeckajte četiri rajčice, krastavce, crveni luk i papriku na sitne, podjednake komadiće i ubacite u zdjelu. Ako salatu poslužujete odmah, u zdjeli u kojoj je planirate servirati pomiješajte maslinovo ulje, sok jedne limete, sol i papar, pa dodajte povrće i lagano promiješajte. Ako je pripremate unaprijed, dressing napravite u posebnoj posudi, pa ga dodajte kasnije – na taj način salata će ostati hrskava. Začinite i spremna je za posluživanje!
FOTO: Pinterest



