4 savjeta za savršeno povrće s roštilja

by | 6 srpnja, 2020

Iako se roštilj najčešće povezuje uz ražnjiće, ćevapčiće i meso općenito, ono ne treba biti fokus pripreme roštilja.

Domaće povrće može itekako dobiti glavnu ulogu, a sve ovisi o vašoj pripremi. Roštiljanje se uči s vremenom i iskustvom, ali, ako imate osnovne kuharske sposobnosti, priprema jela za roštilj bit će vam “mačji kašalj”. Kakve god prehrane se pridržavali, pravilna priprema povrća na roštilju dobro će vam doći u životu.

Režite povrće na jednaku debljinu
Ovo je jedna od osnovnih natuknica koje su doista bitne. Bitno je pogoditi debljinu povrća koje pečete zajedno, kako vam neke ne bi bile prekuhane, a neke nedovoljno kuhane. Tikvice, patlidžane i luk koji su jako ukusni na roštilju nemojte rezati pretanko, barem 1 cm debljine jer želite osjetiti okus povrća.

Nauljite povrće
Zlatno pravilo za pripremu roštilja je da nauljite povrće prije, a nikako ne na roštilju. Pošpricajte povrće maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite po njemu. Gljive će brzo upiti ulje i najbolje je da napravite posudicu od aluminijske folije u kojoj će se kuhati u vlastitom soku i ulju te se tako neće presušiti.

Začinite jednostavno
Začinite povrće košer soli i svježe mljevenim crnim paprom. Ono će apsorbirati sol kako se kuha te će se prožimati s njihovom prirodnom slatkoćom. Možete dodati i začine poput origana, metvice ili bosiljka, ali nemojte pretjerivati.

Dobro zagrijte roštilj
Počnite peći vaše povrće na srednjoj vatri te ih sa svake strane pecite po 3-5 minuta, ovisno o povrću koje pečete.

Poklopite roštilj
Ovaj dio odnosi se na one koji imaju roštilje s poklopcem. Na ovaj način, vaš roštilj će funkcionirati poput pećnice, samo će imati okus roštilja. Može li bolje?

Foto: Unsplash