

Liquid brown caramel in glass or jar with woman hand holding a spoon on white background, copy space
Neovisno o tome morate li paziti na unos šećera ili samo želite malo smanjiti slatko, ili isprobati nove recepte i teksture – isprobajte ovaj karamel prema receptu s bloga Gnom Gnom, koji možete koristiti kao namaz za oblatne, preljev za palačinke ili sladoled od banane! Možete ga, ako ste poput nas, dodati i u šalicu mlijeka ili kave – dapače mi malo dodamo i soli jer obožavamo slani karamel. Ako niste, svakako isprobajte.
Sastojci:
60 g maslaca
pola šalice ksilitol sladila (ili drugog sladila po želji)
120 ml vrhnja za šlag
malo soli
Priprema:
- Za dobivanje karamela, maslac dodajte u lončić te povremeno miješajte. Kad dobije laganu krem boju, dodajte zaslađivač i nakon pola minute vrhnje i sol.
- Pirjajte sve na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta, bez miješanja, i ulijte u staklenu posudu po želji.
- Koristiti prema želji, u hladnjaku može biti tjedan dana, a ako ga ponovno želite toplog, dodajte malo mlijeka (bademovog, primjerice) i zagrijte na par minuta.



