

Ako ste se zaželjeli malo promjene, isprobajte batat kao tost. Ukratko, dovoljno ga je narezati na kriške, ispeći u pećnici i na vrh staviti svježe sastojke. Odaberite batat s narančastom i crvenom korom za ovaj “posao” jer je riječ o slađim i kremastijim sortama koje će se bolje uklopiti u ovo jelo.
Ovo je savršena alternativa kruhu bez glutena i vegetarijance, posebno za recepte kao što je tost s avokadom ili maslac od kikirikija i banane.
Sastojci:
1 batat
za slani tost:
1/2 avokada
2 jaja
za slatki tost:
1 žlica maslaca od kikirikija
1/2 banane
1 žličica džema od jagode ili šumskog voća
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Narežite batat uzdužno na jednake kriške. Zatim kriške stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite 30 minuta, ili dok se malo ne prepeče. Za deblje kriške može biti potrebno malo više vremena. Stavite željene dodatke i gotovi ste!
Ako pripremate ovaj recept unaprijed, tost od batata možete čuvati u hladnjaku do pet dana. Samo pustite da se komadi potpuno ohlade i složite u posude, s papirom za pečenje između. Kad ih želite zagrijati, možete ih staviti u mikrovalnu pećnicu ili istostirati na 30-ak sekundi.
Dobar tek!
Foto: NelliSyr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images



