Cjelovite žitarice, povrće i voće. Sve znate. No katkad je teško odoljeti nekoj od namirnica iz “slatke ladice”, no s čipsom mnogi imaju problema jer prema njemu praktički stvore određenu ovisnost.
No, učestala konzumacija čipsa, osim povećanja tjelesne težine, čini vas nadutima, narušavaju vam kvalitetan san, i krivci su za vaše glavobolje. Ako se niste spremni u potpunosti se odreći svoje najdraže grickalice, počnite je raditi sami!
Čips od krumpira izrađuje se od tri jednostavna sastojka: narezani krumpir, ulje i sol. Dio problema čipseva iz trgovine je vrsta ulja koje se koristi. Ulja s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina koja se koriste za prženje čipsa – uključujući suncokretovo i kukuruzno ulje – povezana su s poticanjem upala, posebno kad nisu uravnotežena s protuupalnim omega-3 masnim kiselinama.
Prženje je također nešto što biste trebali izbjegavati jer se pokazalo da kuhanje škrobne hrane na vrlo visokim temperaturama pokreće stvaranje akrilamida, kemikalije povezane sa starenjem i povećanim rizikom od raka.
Za zdraviju verziju tanko narežite krumpir s korom, lagano prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili uljem avokada, zajedno s malo morske soli i crnog papra, i pecite na limu za pečenje na 180 °C.