15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje
Značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ima prehrana, a ipak postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih. Srećom, priroda nudi širok spe...
Vjerujemo da ste već sigurno čuli za ovo piće podrijetlom iz Kine ili Japana koje okusom podsjeća na gazirani napitak, a nevjerojatno je zdravo za cijeli organizam.
Kombucha nastaje dodavanjem posebnih vrsta bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, nakon čega se pusti da fermentira oko tjedan dana. Dok fermentira, bakterije i kvasci na površini čaja formiraju nakupinu u obliku gljive, zbog čega se u principu i naziva čajem od gljive.
Kombucha sadrži probiotike, enzime, vitamine B-kompleksa, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline od kojih su najvažnije: glukuronska, glukonska, mliječna, octena, jabučna. Genijalna je u borbi protiv bakterija, a jedna od glavnih i najkorisnijih tvari koje nastaju tijekom fermentacije je octena kiselina koja uništava štetne bakterije, posebno one koje uzrokuju kandidu.
Osim toga, jača imunološki sustav, izbacuje toksine i teške metale iz tijela, ima antitumorsko djelovanje, regulira probavu i krvni tlak. Djeluje protiv upale zglobova, artritisa, reume, ateroskleroze, srčanog infarkta, smetnji s hemoroidima. Ublažava simptome menopauze i menstrualnih grčeva, djeluje kao prirodni antibiotik i anti stresno, smanjuje žučne, bubrežne kamence, šećer, kolesterol i trigliceride, smanjuje tjelesnu težinu, ubrzavajući sagorijevanje masnoća i celulita. A što se tiče kože i kose – smanjuje bore, djeluje kod problema s kosom i kožom, dok kod sportaša usporava umor jer ubrzava izlučivanje mliječne kiseline iz mišića. I nakon svih razloga koje smo vam naveli, jedino što vam preostaje jest krenuti s pripremom.
Sastojci:
1 l vode
1/2 šalice sirovog smeđeg šećera
1 žlica sencha zelenog čaja (ili crnog čaja)
1/2 šalice gotovog kombucha napitka
komadić kombucha gljive
Priprema:
Zagrijte vodu gotovo do vrenja, maknite sa štednjaka, dodajte listiće čaja i poklopite. Nakon petnaestak minuta procijedite i dodajte šećer. Kad se čaj ohladi, prelijte u veću staklenku širokog grla. Dodajte komadić gljive i otvor staklenke zatvorite papirnatim ubrusom ili gazom. Čuvajte na tamnome mjestu oko sedam dana. Prelijte u staklenke ili boce, a 1/2 šalice napitka i gljivu koristite za sljedeći put. Možete piti koliko god vam odgovara.
Foto: Unsplash