Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Imamo recept!
Ako ste tek nedavno postali vegan ili jednostavno želite regulirati svoju prehranu i unositi više biljnih namirnica, vrijeme je da naučite pripremiti verziju francuske salate bez životinjskih namirnica.
Vjerojatno nas malo zna da francuska salata zapravo potječe iz Rusije i u originalu se zvala Olivier salata. Dobila je ime po istoimenom chefu koji je originalan recept strogo čuvao i nikad nije u potpunosti rekreiran. Njegova salata sadržavala je i kavijar, teleći jezik, kapare, dimljenu patku, repove rakova i umak na bazi majoneze s nepoznatim dodacima koji su salatu učinili glavnim hitom tadašnjeg menija. (Pročitajte: Koliko je slanutak zapravo zdrava namirnica?)
Moderna verzija salate s mrkvom, graškom, kiselim krastavcima, jajima, majonezom te kuhanom piletinom, govedinom ili šunkom zapravo je recept Ivana Ivanova, Olivierova sous chefa koji je pokušao ukrasti njegov recept i proslaviti se svojom varijantom u drugom moskovskom restoranu, a upravo taj koristimo danas. U nastavku vam donosimo modificiranu verziju Ivanova recepta, onu vegansku. (Pročitajte: 4 trika za savršenu juhu)
Vrijeme pripreme: 45 min
Sastojci:
Ako ste u gužvi, možete kupiti zamrznuti miks sjeckanog povrća za francusku, ali ako imate volje i vremena, naravno da će biti puno ukusnije ako skuhate kockice domaćeg, svježeg povrća. Treba vam oko 200 g graška, 200 g mrkve, 200 g krumpira. Dalje: 2 kisela krastavca, pola kisele jabuke, oko 300 – 500 ml veganske majoneze (naš favorit je Planet of Plants) ili tofuneza, sol, papar, sok od 1 limuna, 1 žličica senfa, peršin, kriške limuna i listovi peršina za ukras.
Postupak:
Povrće nasjeckati na kockice i skuhati u slanoj vodi pazeći da se ne raskuha (da ostane čvrsto).
Nasjeckati krastavce i jabuke na kockice, usitniti peršin. Pomiješajte prohlađeno povrće i ostale sastojke u zdjeli, poravnajte i ukrasite listovima peršina i kriškama limuna – poslužite rashlađeno.
Sastojci:
300 g bijelog tofua, sok 1 limuna, 1 žličica senfa, 1 žličica šećera, sol, papar, 1 žlica ulja.
Naravno, uvijek se možete opredijeliti i za gotovu vegansku majonezu, kao što je Planet of Plants majoneza.
Postupak:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Možete dodati malo vode.
Foto: Pexels