15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje
Značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ima prehrana, a ipak postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih. Srećom, priroda nudi širok spe...
Vjerojatno ne postoji napitak kojem se više radujemo čim nam zima pokuca na vrata. Naravno, riječ je o vrućoj čokoladi.
Iako smo navili na one instant vruće čokolade iz vrećica, pune kalorija i nezdravih sastojaka, jeste li znali da postoji i zdrava, jednako ukusna verzija? Bogatstvo okusa prave vruće čokolade leži u sirovom kakau, koji je prava riznica nutrijenata i antioksidanasa. Pa zašto ne napraviti u okrilju svog doma, gdje ste okruženi s obitelji, zdravu verziju vruće čokolade s kvalitetnim, organskim kakaom i biljnim mlijekom, zaslađenu prirodnim sladilom i superhranom. U nastavku vam donosimo recept za tri opcije vruće veganske čokolade.
Sastojci:
1 šalica (250 ml) bademova mlijeka
2 žlice agavina sirupa (ili nekog drugog prirodnog sladila)
2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
½ žličice cejlonskog cimeta u prahu
Priprema:
Zagrijte bademovo mlijeko u lončiću, neka bude vruće, ali nemojte ga ostaviti da zakuha. Zatim ga maknite sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu. Možete upotrijebiti i mini pjenjaču za mlijeko kako biste dobili krasnu pjenu na vrhu. Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti. Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.
Sastojci:
Kuzu prah
Mlijeko po izboru
Kakao prah
Tamna čokolada
Priprema:
Kuzu otopite u 1 dl biljnog napitka, a drugi dio mlijeka ubacite u lonac i stavite grijati. U rastopljeni kuzu dodajte kakao prah i dobro miješajte kako ne bi nastale grudice. Kad se otopilo, prelijte tu smjesu u mlijeko koje se grije i dodajte komadiće čokolade. Promiješajte i to je to. Svakako pazite s kuzu prahom i zagrijavanjem. Što je mlijeko toplije, to se kuzu više zgusne pa je najbolje da mlijeko bude baš toplo, a ne vruće, jer ćete teško moći popiti.
Sastojci:
1 šalica organskog kakao praha
1 šalica praha kokosovog mlijeka
1/4 šalice koksovog šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača (stevia)
1/2 žličice cimeta
4 žličice sirovog kakaoa
2 žličice maca praha
malo himalajske soli
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjelici. Uzmite žlice kakao smjese, te stavite u šalicu. Zatim dodajte kipuću vodu i dobro promiješajte. Po ukusu dodajte još kakaa ili zaslađivača. P. S: Ako nemate prah kokosovog mlijeka, možete direktno toplu čokoladu pripremiti s pravim kokosovim mlijekom.
Foto: Unsplash