Prehrana i dijete

Znate li zašto bi vam salata trebala biti najzdraviji izbor za doručak?

by Lana Biželj

29.11.2020.

Ako kupujete kuharice, već ste mogli primijetiti da se redovito pod doručak uvrsti salata i to s dobrim razlogom.

Osim što je vrlo očito da dan započinjete s puno hranjivih sastojaka, salata poboljšava probavu, puna je vlakana i vode. Vlakna pomažu stolici u kretanju kroz crijeva, smanjujući šanse za zatvor. Također, pomaže u jačanju cjelokupnog zdravlja i sprječava određene bolesti – jesti salatu za doručak znači rano ujutro konzumirati raznovrsno voće i povrće. To znači brojne hranjive tvari i biljne spojeve koji ti mogu poboljšati zdravlje i smanjiti vjerovatnost od raznih bolesti. Takve bolesti uključuju srčane tegobe, dijabetes, pa čak i karcinom. Djeluje odlično i na smanjenje umora i poboljšava raspoloženje. Jesti ujutro voće i povrće (koji su svi s malo masti i bogati su složenim ugljikohidratima) dobar je način da pripremiš svoj um za dan, ali i da se pobrinete za to da se osjećate dobro sve do odlaska na spavanje.

Pokušajte s arapskom salatom koju je lako napraviti i fino za jesti.

Priprema:

Operite krastavce i rajčice te ih narežite na sitno. Dodajte češnjak, peršin i metvicu pa začinite i podlijte maslinovim uljem. Promiješajte i ubacite kockice kruha ili komade krekera. Ovoj salati u njihovoj sezoni dodajte rotkvice, a i zelena salata može biti baza. Sve narežite na što sitnije komadiće. Po potrebi možete dodati i cous-cous.

Foto: Unsplash