Bosiljak je čudesna biljka koja podiže imunitet, naučite ga koristiti

by | 2 listopada, 2020

Bosiljak spada među najstarije i najpopularnije začine, a koristili su ga u Africi, Aziji te Indiji, gdje se smatrao svetom biljkom.

Postoji čak 35 vrsta bosiljka, od kojih je najpoznatiji običan bosiljak koji je slavu stekao kroz gastronomiju. Koristi se kao začin u mnogim jelima, ali i napicima, a najpoznatija njegova varijanta je ona u obliku pesta.

Ljekovita svojstva

Odavno se vjerovalo u ljekovita i čudesna svojstva bosiljka, a moderna istraživanja njegovu su ljekovitost i potvrdila. Ovaj biljni lijek u sebi sadrži eterična ulja bogata aktivnim tvarima. Eterična ulja biljke štete od nametnika, a upravo tako ona djeluju i na čovjekov organizam nakon konzumacije, odnosno štete nas od patogenih bakterija, virusa i bolesti. Bosiljak je bogat vitaminom A, željezom, magnezijem te antioksidansima koji potiču cirkulaciju, smanjuju oksidaciju kolesterola te štite od stvaranja slobodnih radikala.

Dobrobiti bosiljka

  • Snažan antioksidans
  • Podiže imunitet
  • Štiti od infekcija, raka i tumora
  • Pospješuje probavu
  • Štiti jetru, krvne žile i srce
  • Umanjuje bolove i snižava visoku temperaturu
  • Štiti od demencije te usporava starenje

Mnogi ljudi ne znaju za ljekovita svojstva bosiljka, a kad saznaju uvijek se pitaju istu stvar. Kako je moguće iskoristiti sve njegove blagodati koristeći ga samo kao začin, odnosno u vrlo malim količinama? Odgovor leži u čaju od bosiljka.

Priprema čaja od bosiljka

Čaj od bosiljka pripremit ćete tako što ćete dvije čajne žličice suhog bosiljka preliti kipućom vodom te ostaviti da odstoji 15 minuta te procijediti. U napitak nije potrebno dodavati bilo kakve zaslađivače. Čaj je iznimno ukusan i osvježavajuć te je savršen topao napitak za podizanje imuniteta za nadolazeće hladnije dane.

Foto: Lesly Juarez/Unsplash