Brzi sladoled od jagoda: Dva zdrava, ukusna i jednostavna recepta
Sezona jagoda je počela, a nema ukusnije poslastice od sladoleda od jagoda. Donosimo vam dva fenomenalna recepta! Ukusna poslastica prikladna za...
Kava može biti iznimno zdrava za vaš organizam. Najnovija istraživanja dokazala su kako kava, koja u sebi sadrži antioksidanse, ubrzava metabolizam, potiče motoričke sposobnosti, utječe protuupalno na organizam te smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
No, unatoč tome, i dalje ne prestajemo slušati i čitati o lošim utjecajima koje kava ima na ljudski organizam. Pitate se u čemu je stvar? Stvar je u tome što kavu, zapravo, lošom po organizam čine sve stvari koje u nju trpamo. Gastroenterolog Will Bulsiewicz odlučio je sa svijetom podijeliti svoj recept za zdravu kavu, koja utječe blagotvorno na ljudski organizam i zdravlje. On kaže kako, osim antioksidanasa, kava u sebi sadrži polifenol koji je iznimno dobar za crijeva. No osim crne kave, dr. Bulsiewicz u svoju kavu dodaje tri začina koja dodatno poboljšavaju njegov prvi jutarnji napitak – kurkumu, cimet i đumbir.
Đumbir djeluje protuupalno na organizam, prepun je minerala i vitamin te je odličan za probavu jer olakšava tegobe poput nadutosti i grčeva. Može čak smanjiti aterosklerozu, odnosno nakupljanje opasne masti u arterijama. Istraživanja su pokazala da konzumiranje đumbira može poboljšati topljenje kalorija i smanjiti osjećaj gladi.
Kurkuma je već dugi niz godina na popisu namirnica koje su iznimno dobre za ljudsko zdravlje. Njezina ljekovita svojstva i komponente (prije svega kurkumin) predmet su istraživanja više od 5600 recenziranih i objavljenih biomedicinskih studija. Osim što djeluje protuupalno, obnavlja sluznicu debelog crijeva, dobra je u borbi protiv gastritisa, čireva, krvnih ugrušaka, depresije, demencije i brojnih drugih bolesti i tegoba.
Cimet u sebi sadrži antioksidanse koji su odlični u borbi protiv metaboličkih poremećaja poput dijabetesa. Dr. Bulsiewicz kaže kako je cimet odlična zamjena za šećer jer kavi daje slatkasti okus, a nije štetan za organizam.
Foto: Unsplash