Zdrava hrana ZDRAVLJE

Ova četiri bezglutenska brašna odlična su za vaše zdravlje, saznajte kako ih koristiti

by Nina Baljak

06.08.2020.

Neke su vrste brašna jednostavno zdravije od drugih. Primjerice, višenamjenska bijela brašna manje su zdrava jer u sebi sadrže vrlo malo vlakana i nutrijenata iz pšenice. Danas, kad se o zdravlju i prehrani priča više no ikada, mnogi ljudi odlučuju zamijeniti obično bijelo brašno nekim zdravijim. U nastavku vam donosimo četiri vrste zdravih brašna koje možete koristiti u svakodnevnoj prehrani.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno bezglutensko je brašno napravljeno od samljevenog suhog kokosa, a bogato je proteinima, mineralima, kalijem, antioksidansima i željezom. Brašno je blago slatkastog okusa pa je najpogodnije za pripravljanje slastica i kolača. Njegova jedina mana je to što upija puno tekućine pa je u receptima najbolje koristiti četvrtinu ovog brašna i tri četvrtine nekog drugog brašna. U pola šalice (otprilike 64 grama) kokosovog brašna nalazi se; 210 kalorija, 8,5 grama proteina, 13 grama masti, 34 grama ugljikohidrata, 25 grama vlakana, 22 % preporučenog dnevnog unosa željeza i 18 % preporučenog dnevnog unosa kalija.

Bademovo brašno

Bademovo brašno odličan je izvor magnezija, omega-3 masnih kiselina, proteina te vitamina E, koji je snažan antioksidans. Imajte na umu da bademi, kao i drugi orašasti plodovi, imaju velik broj kalorija. Bademovo brašno lako se koristi te ga u većini recepata jednostavno možete koristiti umjesto bilo kojeg brašna. Najčešće se koristi za izradu palačinki, biskvita, kolačića te drugim desertima, no mnogi ga koriste i u izradi domaće paste te kod pripreme mesnih okruglica. U pola šalice (56 grama) bademovog brašna nalazi se: 340 kalorija, 12 grama proteina, 30 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 5 % preporučene dnevne doze kalcija, 6 % preporučene dnevne doze željeza, 65 % preporučene dnevne doze magnezija te čak 100 % preporučene dnevne doze vitamina E.

Kvinojino brašno

Kao i prethodna dva, brašno dobiveno od kvinoje bezglutensko je brašno prepuno nutrijenata koji pogodno djeluju na probavu i zdravlje ljudi te smanjuju rizik od upalnih procesa i raznih bolesti. U polovini šalice (otprilike 56 grama) ovo brašno sadrži 200 kalorija, 8 grama proteina, 2 grama masti, 38 grama ugljikohidrata, 6 grama vlakana, 33 % preporučene dnevne doze željeza, 4 % preporučene dnevne doze kalija. Kad ga koristite u receptima, pomiješajte ga s nekim drugim brašno u omjeru 1:1.

Heljdino brašno

Heljda je u posljednjih nekoliko godina postala vrlo popularna namirnica zbog toga što je velik izvor vlakana, proteina, fosfora te željeza. Dokazano je da smanjuje šećer u krvi, pogodno utječe protuupalne procese u organizmu i ima probiotičko djelovanje. U pola šalice ovoga brašna (otprilike 60 grama) nalazi se 200 kalorija, 4 grama proteina, 2 grama masti, 44 grama ugljikohidrata, 6 grama vlakana, 17 % preporučene dnevne doze željeza, 34 % preporučene dnevne doze mangana, 33 % preporučene dnevne doze magnezija, 73 % preporučene dnevne doze bakra i 17 % preporučene dnevne doze fosfora. Odlično je za spravljanje plačinki, peciva i pita, a najbolje ga je koristiti s integralnim brašnom, gdje će njegov omjer biti 25-50 %.