Nismo sigurni postoji li bolja namirnica na svijetu za izradu namaza i finger fooda, od slanutka.
I nakon što smo ga isprobali u pečenim verzijama kao grickalicu ili u glavnim jelima kao prilog, pa u predjelima kao namaz, vrijeme je da počnemo malo eksperimentirati. Zbog svog blagog okusa, humus možemo kombinirati s nebrojeno puno namirnica, od mrkve, špinata, curryja, preko avokada i batata, pa sve do tune i bundeve. Ako niste imali ideju što pripremiti kada vam dolaze prijatelji, a da je brzo i jednostavno, u nastavku vam donosimo pet neuobičajenih recepata za humus. Dobar tek!
Zeleni humus sa špinatom i artičokama
Sastojci:
konzervag kuhanog slanutka
šaka mladog špinata
3 artičoke
češanj češnjaka
žlica tahinija
malo cijeđenog limuna (moderirajte količinu po vlastitom ukusu)
žlica maslinovog ulja
voda po potrebi
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender ili razradite štapnim mikserom.
Humus s rajčicom
Sastojci:
1 konzerva slanutka
6-8 svježih cherry rajčica
1 manji limun ili pola većeg soka
4 žlice dobrog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica tahinija
sol po želji
papar, ljuskice chilija
6-8 sušenih rajčica koje ćete staviti na gotovi humus
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender ili ih razradite štapnim mikserom te posipajte sušenim rajčicama
Avokado humus
Sastojci:
Pola avokada
1 konzerva slanutka
1/3 žlice tahinija
svježi limunov sok
1 češanj češnjaka
sol
papar
kim
maslinovo ulje
bučine sjemenke za posipati na gotovi humus
Priprema:
Stavite sve u blender i posipajte bučinim sjemenkama te s još malo maslinovog ulja.
Humus od mrkve s crnim sezamom i mrkvom
Sastojci:
2 konzerve tunjevine Rio Mare Natura
2 kuhane mrkve
250 g kuhanog slanutka
1 žlica tahini paste
2-3 žlice soka od limuna
integralni krekeri
1 žlica svijetlih sjemenki sezama
1 žlica crnog sezama
sol i papar po želji
Priprema:
Kuhanu mrkvu i slanutak sa sokom od limuna i tahinijem smiksajte u humus. Po okusu posolite i popaprite. U humus umiješajte tunjevinu i po vrhu potresite pržene svijetle i tamne sjemenke od sezama. Poslužite za užinu uz integralne krekere ili prepečeni punozrnati kruh.
Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne tako da vam posmeđi, nego samo da se zagrije. Češnjak i peršin narežite na sitno, a ciklu na kockice. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: ciklu, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije serviranja držite u hladnjaku.