15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje
Značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ima prehrana, a ipak postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih. Srećom, priroda nudi širok spe...
Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su nekad bila osnova prehrane, vraćaju se na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti.
Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.
JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, gvožđem, cinkom, selenom omiljena je u ishrani sportaša, a ono što je čini posebnom je sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi.
Od ječma se pravi slad koji zamenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se pravi pivo. Od ječmenog slada dobija se brašno visoke hranljive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.
Priprema: Na šalicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šalice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama a najviše koristi vašem organizmu dati će ukoliko ga konzumirate za doručak.
PROSO
Žitarica izuzetno bogata gvožđem i magnezijem pripada alkalnoj grupi hrane zbog čega se lako vari. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niacinom koji smanjuje nivo lošeg kolesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.
Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.
Priprema: Jednu šalicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šalice vode, skuhanim ga možete čuvati u frižideru te koristiti kao dodatak salatama, juhama i za doručak.
AMARANT
Ime ove žitarice potiče od grčke reči besmrtan što dovoljno govori o njenoj snazi i vrednostima. Uz bjelančevine obiluje proteinima, velikim količinama aminokiselina, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.
Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente zbog čega je idalan za dohranu beba koje njegova kuhana sitna zrnca mogu lako prožvakati.
ZOB
Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolestreola u krvi te poboljšanje varenja, jedan je od najboljih izvora kalcija, kalijevih soli, škroba i šećera,
Potiče rad mozga, rast kod djece i jača mišićnu masu, njegovi ugljikohidrati lako se vare i sporo ulaze u krv zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promjena šećera i hipoglikemičnih stanja.
Priprema: Jednu šalicu zobi kuhajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kada punite meso