Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Ljubitelji jabuka već se tokom ljeta raduju malim ljetnim jabučicama, ali pravo bogatstvo sorta dolazi s jeseni.
Razlog više, zašto ovo supervoće morate uvrstiti u svoju prehranu.
1. SITOST – Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna duže nego, na primer, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebaodobiti dnevno između 25 i 40 grama.
2. LINIJA – Zbog ursolične kiseline koja se nalazi u kori jabuke, idealne su za mršavljenje ili održavanje težine. Istraživanje na miševima pokazalo je da ona potiče trošenje masnoća, a potpomaže i gradnju mišića.
3. DISANJE – Antioksidans kvercetin (koji se nalazi u kori) pomaže kod poboljšanog rada pluća i disajnog sistema. U jednoj studiji se došlo do zaključka da su žene koje jedu puno jabuka znatno smanjile rizike da njihova deca obole od astme.
4. PREHLADA – C vitamin prijeko potreban za obnovu imunološkog sustava možete namiriti i iz jabuka. U prosječnoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, a to je 14 posto čovjekovih dnevnih potreba.
5. RAK – Vlakna blagotvorno djeluju na aktivnost crijeva. U jednoj studiji francuski znanstvenici su utvrdili da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Triterpenoid, pak, potvrđeno smanjuje rizike od raka jetre i dojke.
6. DIJABETES – Antioksidans antocijanin iz jabuka prvi je na liniji u borbi protiv dijabetesa. Inače on je zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.
7. KOLESTEROL – Pektin iz jabuka povezuje se s niskim kolesterolom, odnosno spriječava njegovu apsorpciju. Tijelo potiče da ga troši, a ne skladišti.
8. MOZAK – Jabuke mogu utjecati i i na moždanu aktivnost jer potiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između nervnih ćelija – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja Alchajmerove bolesti, piše Večernji.