9 tajni sretnih parova u dugim vezama

by | 3 kolovoza, 2021
sretni parovi, duga veza

Psiholozi John Gottman, dr. sc. i Julie Gottman, dr. sc., osnivači Gottman instituta, nedvojbeno su vodeći svjetski stručnjaci za odnose i veze. U podcastu za Mindbodygreen.com otkrili su devet tajni sretnih parova koje će osigurati da vaša veze potraje.

9 tajni sretnih parova u dugim vezama

Povjerenje i predanost

Predanost je ključna stvar koja će pokazati da ste na istom životnom putu sa svojim partnerom, bez skretanja s tog puta. Povjerenje se ističe u tome koliko je vaš partner tu za vas kada ga trebate, i vi za njega. Jeste li jedan uz drugoga kad ste bolesni, sretni, kad slavite i kad ste poraženi?

Ljubaznost i divljenje

Nisu to samo osjećaji, nego izraz vaše ljubavi svakodnevno, i riječima i dodirom. Ponavljajte jedno drugome koliko se volite i poštujete – nemojte uvijek pretpostavljati da partner to zna, on to i dalje mora (i želi) čuti.

Ljubavne karte

To znači da pokušate istinski razumjeti unutarnji svijet svog partnera – kakvi su njegovi osjećaji, vrijednosti, potrebe, prioriteti? Koje su mu omiljene stvari, boja, film? Postavljajte što više pitanja kako biste se informirali o tome tko je vaš partner i kako se razvija s vremenom.

Vaš stav

Vaš stav odnosi se na to kako reagirate na svog partnera. Zanemarujete li ga (okrećete li se dalje od njega) ili se angažirate (okrećete se prema njemu)? Iznimno je važno kako reagirate na partnerove riječi/poruke/potrebe. Nastavljate li raditi svoje kada vam partner nešto govori ili odgovarate? To je važan pokazatelj uspješne veze i osjećaja povezanosti.

Pročitajte: Evo zašto se neki parovi oporave nakon nevjere, a neki ne

Pozitivna ili negativna perspektiva
Odnosi se na to kako se nosite sa sukobom. Reagirate negativno kad vam partner nešto govori jer osjećate da je to osobni napad na vas? Promijenite to i pokušajte gledati na kritike s pozitivne perspektive, pogotovo kad se radi o vašoj vezi.

Upravljajte konfliktima
Kako razgovarate jedno s drugim kad ste bijesni ili uzrujani? Julie Gottman ističe da je jedini i najzdraviji način rješavanja sukoba zamjena kritike opisima svojih osjećaja i pozitivnim potrebama.

Čast

Ponos i čast ponekad su najveći neprijatelji pa je upravo ono zbog čega ste u sukobu narušeno. Važno je imati suosjećanje jedno prema drugome jer tada je kompromis puno lakši.

Zajedničko mišljenje

Ne morate uvijek vi i partner imati isto mišljenje. Ali, važno je međusobno razgovarati o vlastitim osjećajima, podijeliti misli, podržati partnera čak i ako se ne slažete uvijek sa svime.

Vodič

Iako je vodič odlična smjernica za neke stvari, nemojte se usredotočiti samo na taj popis pravila. Svaka veza ima različitih skup potreba, a svaki par mora se voditi svojima.

Pročitajte: 7 ljubavnih savjeta koji su trenutačno potrebni mnogim parovima

FOTO: J carter/Pexels