Evo zašto se neki parovi oporave nakon nevjere, a neki ne

Iako se često događa, idealan recept za povratak veze na staro ne postoji - no postoje mehanizmi

by | 24 svibnja, 2021

Dogodilo vam se sigurno – ili ste bili rame za plakanje bliskoj osobi jer ju je netko prevario, ili ste svjedočili ili čuli za nečiju nevjeru. Dogodilo se možda i vama, a vjerojatno je i da ste vi to napravili. Koliko god bio dramatičan čavao na vezu i u srce prevarene osobe, zapravo se ovaj oblik “izdaje odnosa” događa dosta često. Otkad god postoji monogamija, postoje i kršenja pravila koja ih ona ima. Od Biblije do klišejiziranog romantičnog filma, prevara je uvijek bila i ostala gotovo neoprostiv element nečije veze.

Stoga je vrlo lako pretpostaviti da nevjera gotovo odmah znači prekid partnerstva, ali to nije tako jednostavno – što je pozitivna stvar. Veća socijalna ravnopravnost muškaraca i žena, porast stručnjaka za veze i seks (poput Esther Perel) i sve manja stigma oko odlaska na terapiju olakšali su parovima razmišljanje izvan binarnog izbora “ostanite zajedno ili prekinite” nakon ovakvog oblika intimne izdaje.

Ali to ne znači da je zapravo postalo lakše krenuti prema naprijed kad jedan partner vara drugog. Ako se stručnjaci slažu u nečemu oko rješavanja nevjere, to je da je, iako je oporavak moguć, obnova zdrave veze naporan posao. “Dug je put do oporavka kad jedan partner vara”, kaže licencirani bračni i obiteljski terapeut David Klow, vlasnik Savjetodavnog centra Skylight u Chicagu za Glamour. “Parovi rade na tome i mogu ostati zajedno nakon afere, ali treba puno posla da se popravi narušeno povjerenje.” Klow kaže da se većina parova ne oporavlja kad netko vara, ali “oni koji to učine mogu postati jači nakon što su prošli postupak oporavka od afere.”

Potrebno je vrijeme

Neka istraživanja kažu da je potrebno od godine do čak dvije godine uz aktivan rad da posljedice nečije nevjere zacijele. Klinički psiholog sa sjedištem na Manhattanu Joseph Cilona, ​​Psy. D., kaže da je, zbog osjetljive prirode teme, teško sa sigurnošću znati koliko parova ostaje zajedno nakon nevjere. “Unatoč dvosmislenim statistikama, čini se razumnim nagađati da više parova ostaje zajedno nakon nevjere nego ne”, kaže on. Osim vremena za preporod od ovakve izdaje, važno je i vrijeme ulaganja u odnos dotad. Nije isto, dakle, jesu li parovi oko dva-tri mjeseca u vezi ili iza sebe imaju brak i dijete.

Važno je povjerenje

Stručnjaci kažu da se mora dogoditi puno stvari kako bi par mogao krenuti dalje. Prvo i najvažnije je da varanje prestane. “Osoba koja je varala više ne može vidjeti osobu s kojom je varala”, kaže Klow. Naprosto, potpuno je gubljenje vremena ulagati u zajednički odnos ako netko i dalje radi ono što jednu stranu pogađa. Također, partneri moraju otprilike (iako pojedinci žele znati sve detalje prevare) što se dogodilo, i ono najvažnije – zašto se dogodilo. S obzirom na to da osoba koja je prevarena više ne može vjerovati tome što je stvarno u njihovom odnosu, ide li netko zaista na sastanak ili zapravo nastavlja varati voljenu osobu, važno je to popraviti. Daljnje skrivanje istine može nanijeti još veću štetu. To uključuje dopuštanje partneru koji je prevaren da vidi e-poštu i mobitele, koje Coleman naziva svojevrsnim testom. “Saznanje da prevarena osoba može provjeriti poruke na telefonu ili računalu svog partnera pomalo je ohrabrujuće.”

Otkrijte zašto je došlo do nevjere

Također je važno da par procijeni probleme u vezi izvan varanja. Iako problematičan odnos nije nikakvo opravdanje, moraju se postići poboljšanja u komunikaciju, seksu i zajedničkom vremenu. Također, važno je iskomunicirati i potisnute stvari, čak i kad su osjetljive i povrijedit će nekoga – to je korak prema strpljenju i razumijevanju da je izlječenje odnosa dug proces. Kako kaže Klow, par zapravo stvara potpuno nov oblik odnosa. “Par treba napustiti dijelove svog partnerstva, a zatim krenuti prema stvaranju nove dinamike u vezi.”

Što ako ipak dođe do prekida?

Ako se nakon svega (ili prije dugotrajnog rada) i dalje odlučite prekinuti odnos, stručnjaci savjetuju da je i dalje korisno potražiti savjet terapeuta, pogotovo ako partneri i dalje moraju biti u komunikaciji zbog zajedničke djece. Ako svaka osoba nauči nešto iz okolnosti koji su doveli do nepovrata u odnosu, pojedinačno mogu zdravije nastaviti dalje i smanjiti šanse za nepovjerenjem u nove partnere.

Foto: Unsplash