5 točaka na vašem tijelu koje su ključne za bolju mobilnost

Vježbe za vrat, ramena, kukove, gležnjeve i zapešća vode do bolje mobilnosti tijela

by | 6 kolovoza, 2021
mobilnost, mobilnost tijela, vježbe

Jeste li ikad pokušavali napraviti nešto, a to nešto zapravo nije išlo toliko jednostavno kao što ste zamislili? Mobilnost je sposobnost kretanja kroz čitav raspon pokreta. Sposobnost da nešto učinite (kao i da prolazite kroz svakodnevni život s lakoćom) svodi se na to da budete dovoljno jaki da podržite i stabilizirate tijelo u bilo kojoj aktivnosti kojom se bavite. Dakle, ne radi se o tome da budete fleksibilni, nego da pronađete snagu u svojoj mobilnosti.

Pročitajte: Muče vas bolovi u vratu i ramenima? Andrea Solomun ima vježbe koje će vam pomoći

Instruktorica Ash Wilking za Well+Good podijelila je pet omiljenih treninga za mobilnost. Ona kaže da bez obzira na to koji oblik vježbanja preferirali – bilo da je to trčanje, dizanje utega, boks, intervalni trening, pilates – pokretljivost ima glavnu ulogu. Pogledajte što preporučuje kako bi vaš vrat, ramena, zapešća, bokovi i gležnjevi bili mobilni kod bilo koje vježbe.

Vrat
Kako bi se povećala pokretljivost vrata, radite krugove oko vrata na lagani, kontrolirani način. Prebacujte s desnog na lijevo rame pa dolje do prsa. Zatim promijenite smjer.

Ramena
Radite krugove i podizanje ruku iznad glave. Ti pokreti ciljaju vaša ramena i pomažu da ih stabilizirate tako da osjetite napetost u lopatici i ključnoj kosti.

Zapešća
Okretanje zglobova omogućit će povećanje punog raspona pokreta. Svakako pogledajte video da vidite točne upute kako pravilno vježbati zapešća.

Kukovi
Krugovima u kukovima trik su za bolju pokretljivost zdjelice čime omogućavate sebi bolje trčanje i bolje čučnjeve.

Gležnjevi
Mobilnost gležnjeva je najvažnija za trkače, sportaše i ljude koji treniraju HIIT.

Pročitajte: Znate li što se dogodi vašem tijelu ako se ne istegnete prije i nakon treninga? 

FOTO: Jacob Ammentorp Lund iStock/Getty Images Plus via Getty Images