5 stvari koje trebate prestati raditi u 2021. godini

by | 9 siječnja, 2021
stvari koje trebate prestati raditi

Godina 2020. nije iza sebe ostavila puno fanova, no zasigurno je ostavila velik broj onih koji su kroz njezine mjesece naučili bitne lekcije koje će ponijeti sa sobom u budućnost.

Iako je gotovo cijeli svijet nestrpljivo iščekivao početak 2021., stvari još uvijek nisu prestale biti drukčije i nesvakidašnje. Ono što nedovoljno naglašavamo jest činjenica da siječanj neće izbrisati cijelu tu čudnu i tešku godini te da ćemo je još dugo osjetiti njezine posljedice. Ako ste osoba koja je naviknula pisati novogodišnje odluke i ciljeve, vrlo vjerojatno ste naletjeli na prvu prepreku te se zapitali kako pisati ciljeve kad je sve i dalje nestalno i pomalo nesigurno. No 2021. je godina drukčijih novogodišnjih odluka i ciljeva te godina u kojoj, prije svega, znamo što ne želimo. Znati koje su to stvari kojih želimo manje ili koje u potpunosti želimo iskorijeniti iz svog života put su do zadovoljstva i ispunjenosti.

Besciljno skrolanje po društvenim mrežama

Društvene mreže moćan su alat kojim danas možemo postići iznimno puno dobrih stvari. Prvi su primjer svi divni ljudi koji su svoje platforme iskoristili kako bi pomogli unesrećenima nakon potresa. No postoji i nezdravo korištenje društvenih mreža koje se pretvara ovisnost. Ta se ovisnost aktivira i usred druženja s prijateljima koje niste vidjeli dugo ili za vrijeme obiteljskog ručka. Ako tome dodamo toksično uspoređivanje s drugima, društvene mreže mogu postati pravi pakao. Ove godine zaboravite na korištenje društvenih mreža za usporedbe, zbog dosade ili usred druženja s dragim ljudima. Ove godine društvene mreže koristite sa svrhom. (Pročitajte: Doomscrolling je aktivnost koju radimo svi, evo zašto je loša za naše zdravlje)

Zatrpavanje poslom

Svaki šef voli vrijedne osobe, a svaka vrijedna osoba voli plodove svog rada. No pretrpavanje poslom vodi do burnouta, a burnout može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Ove godine dajte sve od sebe, no poštujte svoje radno vrijeme, svoje mogućnosti i stavite si zdravlje na prvo mjesto. (Pročitajte: Novogodišnje odluke koje će vam donijeti mirniji um, punije srce i ljepši život)

Razmišljanje unedogled

Zasigurno vam se dogodilo da razmišljate o stvarima za koje u tom trenutku ne možete pronaći rješenje. Taj trenutak često preraste u sat vremena, a ponekad se dogodi da o nekoj temi razmišljamo satima ili čak i danima. Ako u tih nekoliko sati ili dana niste došli do rješenja, što je često slučaj, svoje ste vrijeme iskoristili uzalud. Razmislite koliko je to dragocjene energije bačene u vjetar. Ove godine manje razmišljajte o stvarima kojima ne možete pronaći rješenje, a više vremena posvetite pretvaranju ideja u stvarnost te pronalasku rješenja za stvari koje vas pokreću i zanimaju.

Nepostavljanje granica

Godina 2021. definitivno je godina u kojoj trebate postaviti zdrave granice te naučiti reći “ne” svima onima koji iz vas crpe energiju. Vrijeme je u 2020. godini postalo jedna od najljepših i najvećih dragocjenosti koje imamo. Nemojte ga trošiti na pogrešne ljude i stvari ni u ovoj.

Činjenje stvari zato što “morate”

Nemojte vježbati zato što “morate”, nemojte jesti određenu hranu zato što vam je netko rekao da to tako treba biti, nemojte raditi posao koji vole svi drugi osim vas i nemojte živjeti po pravilima koje vam nameće netko tko ne živi vaš život. Godina 2021. je ona u kojoj moramo samo ono što nas čini sretnima, što nam donosi dobro i što ne čini nesretnima druga bića oko nas. Činite stvari zato što ih volite činiti, a ne zato što je netko negdje i nekad rekao da se nešto mora.

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash