5 razloga zašto biste trebali razmisliti o konzumaciji biljnih mlijeka

Povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka donosimo nekoliko razloga za konzumaciju biljnih mlijeka

by | 21 kolovoza, 2021
biljno mlijeko

Dan biljnih mlijeka svjetski je dan kojim se promiču biljne alternative životinjskome mlijeku.

Kampanju je osnovala grupa Plant Based News 2017. godine te je 2018. godine sklopila partnerstvo s organizacijom ProVeg. Kampanja je odmah privukla pozornost milijuna ljudi diljem svijeta i mnogima pomogla ubrzati prijelaz s kravljeg mlijeka na bogatu raznolikost biljnih napitaka.

Od soje do zobi, od orašastih plodova do konoplje, raznolikost veganskog mlijeka i dalje raste u tandemu s globalnim pomakom prema prehrani na biljnoj osnovi.

Postoje brojni razlozi za konzumaciju biljnih mlijeka – evo nekih od njih:

Bolje za životinje

Krave u uzgoju proživljavaju nemjerljiv stres i patnju. Zbog goleme količine proizvodnje mlijeka, krave, koje su inteligentne, empatične i osjećajne životinje, moraju podnositi neugodne i bolne uvjete koji ne zadovoljavaju ni njihove najosnovnije potrebe. Tretiraju ih kao biološke strojeve, a njihovu djecu ubijaju kako bi postala teletina ili junetina. Prelazak na biljna mlijeka smanjuje tu užasnu patnju.

Bolje za planet

Stočarstvo je jedan od vodećih uzroka klimatskih promjena stvarajući više stakleničkih plinova nego cijeli svjetski transport ukupno. Prelazak sa životinjskog na biljna mlijeka jedan je od načina na koji možete značajno smanjiti svoj negativni utjecaj na planet.

biljno mlijeko

Bolje za vas

Istraživanja dosljedno pokazuju da je cjelovita biljna prehrana, uključujući konzumaciju biljnih mlijeka, dobra za vas. Takav način prehrane može pomoći u prevenciji hipertenzije, pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Životinjska mlijeka nisu potrebna da bismo bili zdravi, a nisu ni namijenjena nama, nego pomlatku određene životinjske vrste.

Bolje za ljude

Površina zemlje koja se koristi za uzgoj usjeva namijenjenih prehrani životinja radi proizvodnje mlijeka daleko je veća od površine zemlje koja se koristi za uzgoj usjeva namijenjenih za biljna mlijeka. Smanjena uporaba zemljišta znači da je na raspolaganju više zemlje za uzgoj usjeva za ljude, kao i više šuma.

Bolji izbor

Porast konzumacije biljnih mlijeka diljem svijeta znači da izbor potrošača više nije ograničen samo na sojino mlijeko nego mogu birati između širokog izbora mlijeka na biljnoj osnovi – od badema, riže, zobi, konoplje, indijskog oraščića i mnogih drugih orašastih plodova i žitarica.

Sedmodnevni “mliječni” izazov nalazi se na www.worldplantmilkday.com.

Tekst je preuzet sa stranice prijatelji-zivotinja.hr

Foto: Meraki Photos, Polina Tankilevitch/Pexels