5 domaćih Instagram profila na kojima pronalazimo inspiraciju za pripremu biljnih jela

by | 8 travnja, 2020

Vjerujemo da ste primijetili kako je biljna prehrana, odnosno prehrana bazirana na voću i povrću, posljednjih nekoliko godina sve češći izbor mnogih. Najčešći razlozi zbog kojih se ljudi okreću jelima koja ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla su vlastito zdravlje, briga za okoliš te etički razlozi.

Detaljnije o mnogobrojnim zdravstvenim blagodatima ovog načina prehrane možete pročitati ovdje, no ono što je bitno zapamtiti jest ono oko čega su se brojni znanstvenici već složili, a to je da biljna prehrana vodi k nižoj razini kolesterola, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila te osigurava niži krvni tlak. Osim toga, pripremljena na pravi način, biljna prehrana je izrazito ukusna, hranjiva i dostatna, stoga nema razloga da barem nekoliko dana u tjednu ne pripremite obrok koji ne sadrži meso, mlijeko jaja, ribu ili neki drugi životinjski sastojak. U jeku aktualne epidemije, postalo je jasno kako je velika odgovornost kad je riječ o zaštiti okoliša upravo na svima nama i na našim svakodnevnim izborima, a uvrštavanje više biljnih jela u svoju svakodnevicu je definitivno veliki doprinos boljem svijetu i čišćem planetu. Želite li znati više o ovom načinu života, preporučujemo da pogledate dokumentarce poput What the Health, Cowspiracy, Forks Over Knives, The Game Changers, Food, Inc.

Treba li vam pak dodatni poticaj, dovoljno je malo “prošetati” YouTubeom, Instagramom ili Pinterestom, gdje ćete pronaći na stotine i stotine genijalnih pojedinaca koji iz dana u dan osmišljavaju i pripremaju biljna jela. Oni ne samo da će vas motivirati na eksperimentiranje, već će vam samo pogled na jela koja pripremaju izazvati zazubice. Da domaći ljubitelji dobre hrane nimalo ne zaostaju za inozemnima, dokazuje i ovih nekoliko Instagram profila iza kojih se kriju gastro kreativci koji nam osiguravaju svu potrebnu inspiraciju. Bilo da ozbiljno razmišljate o biljnoj prehrani ili pak povremeno želite pripremiti jelo na bazi povrća, svakako ih zapratite!

View this post on Instagram

Digle smo se prekasno za doručak i prerano za ručak. Da su okolnosti slobodnije pozvale bi vas sve na brunch!⁣ ⁣ Recept za naan:⁣ 280g pirovog bijelog brašna⁣ 50g jogurta od indijskih oraščića⁣ 150 ml mlake vode⁣ 1 žličica soli⁣ 1 žličica praška za pecivo⁣ 1/2 žličice češnjaka u prahu⁣ otopljeni veganski maslac za premazivanje⁣ ⁣ Pomiješat suhe i mokre sastojke posebno pa sjediniti i napraviti tijesto. Tijesto podijeliti u 8 jednakih bublica pa ih prstima tanko razvaljati u krugove. Peći na vrućoj tavi dok ne dobije crne krugove i dok se ne krene onako nadizati, a zatim i s druge strane jednako.⁣ ⁣ Recept za tofu kajganu:⁣ 200 g dimljenog tofua⁣ 1 crveni luk⁣ maslinovo ulje⁣ 1 dcl zobenog vrhnja⁣ sol, papar⁣,kurkuma ⁣ Na maslinovom ulju kratko dinstati luk pa dodati tofu koji ste prethodno razmrvili prstima. Dodati sol, papar i kurkumu te kratko dinstati pa staviti vrhnje i pustiti da se krčka još par minuta. ⁣ ⁣ Naan namazati humusom ili guacamoleom, dodati svježe povrće po želji i kajganu. ⁣ ⁣ #tofuscramble #naan #kuhamdoma #vegan #brunch #missingfriends #foodfluffer #darkphotography #foodporn #thefeedfeedvegan #crueltyfree #govegan #savetheplanet #healthyfood

A post shared by sitnica. (@sit_nica) on

sit_nica
Kad se spoje fotografkinja i zaljubljenica u finu hranu, jasno je da će rezultat biti savršen. Upravo je potonji epitet onaj koji nam prvi padne na pamet kad je riječ o Instagram profilu sit_nica, iza kojeg stoje Antea i Renata. Ovdje ćete pronaći raznovrsne recepte, i to od veganskih krafni pa sve do hranjivih variva i popularnih Buddha zdjelica, a ne sumnjamo kako će vas osvojiti i šarmantni opisi koji stoje uz divne fotografije na ovom profilu.

burbon_i_borovnice
Dobro poznata u redovima domaćih food blogera, Nataša nas svakodnevno inspirira svojim lifestyleom i svojim kuhanjem. Kako sama kaže, kod nje ćete pronaći zdrave i one malo manje zdrave, jednostavne, ali i one malo složenije recepte. Obožavamo!

View this post on Instagram

? healthy version of moussaka ? So the first reaction when lunch was ready was: „So you think THAT is moussaka? ?“ ? Immediately followed by „yuuum, sooo good!!“ ? My version of moussaka, with so many good ingredients and completely plant-based. The best thing is that it’s really really easy to make and done in about 30 minutes. You’ll need: 1 big zucchini 1 big sweet potato 1 block firm tofu 1 onion 2 garlic cloves 1 carrot plus celery Tomato puree Agave syrup Red wine 1 tbsp cashew butter 1. First cut the zucchini and sweet potato into thin slices, add 1 tbsp olive oil and spices of choice (I used a salt mix with Mediterranean herbs). Put them on an oven tray and bake for 15 minutes at 180 degrees or until they looked baked to you. 2. In the meantime, cut your onion, cut the carrot and celery into small cubes. Cook all three in some olive oil, then set aside. 3. Now put your crumbled tofu into your pan and cook over high heat so it gets golden. Then add the veggies back to the pan, add crushed garlic, tomato puree, salt, pepper and agave syrup (or any other sweetener/ sugar). 4. Cook for 5 more minutes over high heat, so it get’s beautifully caramelized. 5. Deglaze with red wine (about 100ml). 6. For the sauce, add 1 tbsp cashew butter to a small saucepan and add about 70ml water, heat and stir until you get a smooth texture. Add spices of choice. 7. Now it’s time to assemble the moussaka on your plate: Start with zucchini, add tofu bolognese, then a bit of the cashew sauce, then sweet potato. Repeat until you don’t have any ingredients left. 🙂

A post shared by marie ? (@mariewasler) on

mariewasler
Ovu mladu damu koja je prije nekoliko godina iz Graza došla u Hrvatsku, gdje je i ostala, pratimo već neko vrijeme, i to ne samo zbog sjajnih jela koje priprema, već i zbog joge. Naime, Marie uspješno balansira između svojih različitih “karijera”, a uz kuhanje, jedna od njih je i spomenuta joga, pa tako motivirajuće satove trenutno pratimo na njezinom Instagramu. Jako je teško izdvojiti samo jedan recept Marie, stoga vam predlažemo da danas u miru pregledate Pinkfoodie Instagram arhivu te sami odaberete favorita!

Plant-based Full of Taste
Matei obožava kuhati, a relativno nedavno je svoju ljubav odlučio podijeliti sa svima nama, i to na našu veliku radost. Osim što organizira radionice na kojima se može naučiti kako pripremati određena biljna jela, Matei konstantno smišlja jela koja dijeli na svom blogu i Instagram profilu, uz različite korisne savjete. Plus, često ga možete na Instagramu i upitati za savjet kako upotrijebiti neku namirnicu i kakvo jelo napraviti od sastojaka koje imate u hladnjaku, što je jedan od nama najdražih momenata kod ovog gastro entuzijasta!

kriskaipo
Ovaj prekrasan Instagram profil iza kojeg se krije Luna pronašli smo na profilu Malog placa, i zbog toga nam je neizmjerno drago. Luna promišlja i promovira održivi način života, prirodno liječenje i pravu hranu, a recepti koji osmišljava i dijeli mnogo su nas već puta “spasili” kada nismo znali što kuhati.

Ako ste u potrazi za nečim slatkim i jednostavnim, predlažemo da provjerite i recept za slasne čokoladne muffine, a tu su i tri ideje za brz i jednostavan ručak s namirnicama koje već zasigurno imate kod kuće. 

Foto: Ella Olsson / Unsplash