4 jednostavna načina za rješavanje stresa u vrijeme slobodnih dana

by | 13 kolovoza, 2020

Stres je sastavni dio modernog načina života. Ponekad je užasno teško u taj život uklopiti ljubavne te prijateljske odnose, obitelj, posao, hobije te, uzs sve to, pronaći slobodno vrijeme samo za sebe.

Dodatni problem stvara i to što u slobodno vrijeme koje imamo za sebe trebamo “ugurati” brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju. No rituali za brigu o sebi ne moraju uopće biti komplicirani. Postoji niz sitnica koje možete učiniti iz udobnosti svog doma, a koje će uvelike doprinijeti vašem mentalnom i fizičkom oporavku. Ako se u posljednje vrijeme osjećate umornije no ikad i ako osjetite da trebate pauzu, u nastavku ćete pronaći četiri načina na koja se možete riješiti nakupljenog stresa te poboljšati raspoloženje i zdravlje.

Dopustite si biti offline

U današnje vrijeme rijetki su oni koji posao ne nose doma. Mailovi, webinari, društvene mreže i grupe na aplikacijama za dopisivanje povećavaju razinu stresa. Za slobodnih dana ili dijelova u danu nestanite s interneta. Istraživanja su pokazala kako se ljudi, koji smanje korištenje interneta, lakše koncentriraju na obavljanje svakodnevnih zadataka.

Pazite što jedete

Iako se za vrijeme slobodnih dana svi vrlo rado okrećemo nezdravoj hrani, jer burgeri, pizze i kutija sladoleda stvoreni su za dane bez obaveza, takva hrana ne utječe dobro na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Stoga, umjesto da u slobodno vrijeme u sebe unosite šećere i masnu hranu, okrenite se voću, zdravim verzijama sladoleda, zdravim slasticama, povrću i cjelovitim žitaricama. Vaše će vam tijelo biti zahvalno na tome.

Ugasite TV i napravite si kućnu zabavu

Ako ste se maknuli s društvenih mreža te odlučili u potpunosti uzeti pauzu od interneta, nemojte se prebaciti ispred TV-a. Isključite se od svijeta, upalite omiljenu glazbu i napravite malenu zabavu samo za sebe. To ne znači da za vrijeme slobodnih dana ne smijete pogledati omiljenu seriju. No bilo bi najbolje da nakon dvije odgledane epizode slobodno vrijeme utrošite na pjevanje, vježbanje ili ples. Budite sigurni da ćete se tako najbolje riješiti stresa.

Budite prisutni

Mnogi stručnjaci složit će se u tome da je manjak prisutnosti bolest modernog doba. Velik dio aktivnosti obavljamo potpuno nesvjesni samog čina. Stoga, za vrijeme slobodnih dana odvojite trenutke za uživanje u onome što činite u trenutku. Budite ovdje i sada. Ples, pjevanje, promatranje svijeta oko sebe i najobičnija šetnja prirodom mogu biti nebrojeno puta ljepše ako u njima uživamo cijelim tijelom i duhom.

Foto: Unsplash