Napravite ukusno curry jelo u svega pola sata

by | 9 travnja, 2021

Curry je tradicionalno indijsko jelo i ako nismo bili u Indiji, vjerojatno nismo ni jeli onaj pravi. No čak i ova verzija adaptirana za Zapadni svijet je bogata, topla i kremasta gurmanska utopija.

Iako možda zvuči komplicirano, ovo je doista jedno od najjednostavnijih jela koje može napraviti i svaki početnik u kuhinji. Baza mu je, naravno, curry pasta, a za ostale sastojke više-manje – odlučujete vi. Ono što će vam dati dodatnu kremoznost je korištenje kokosovog mlijeka, no kokos se, bez brige, ne osjeti od bogatstva okusa i začina. Poanta je samo u tome da eksperimentirate dok ne dođete do savršene kombinacije okusa, a mi vam donosimo naš najdraži recept u koji, po želji, možete dodati i kozice ili tofu.

Sastojci:
poriluk
crvena paprika
2 češnja češnjaka
batat narezan na komadiće
žličica izribanog đumbira
400 grama zaleđenog graška
250 grama slanutka – skuhanog ili iz konzerve
žlica curry paste ili 2 žlice curry mješavine začina
400 grama (konzerva) sjeckane rajčice
400 ml (konzerva) kokosovog mlijeka (iz tetrapaka je za piće, konzerva za kuhanje)
žlica maslaca od kikirikija
indijski oraščići
basmati riža

Priprema:
U širokom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte sjeckani poriluk i narezanu crvenu papriku. Pirjajte na umjerenoj temperaturi 10-ak minuta te po potrebi dodajte malo vode. Kad je povrće omekšalo, dodajte češnjak, đumbir i na kockice narezani batat te stavite na štednjak na par minuta (pazite da češnjak ne zagori). Dodajte curry pastu ili prah, kokosovo mlijeko, sjeckanu rajčicu i malo vode (oko 2 dl). Posolite po ukusu. Nakon 10-ak minuta, dodajte zaleđeni grašak. Nastavite kuhati još 15-ak minuta, dok batat potpuno ne omekša. Pred sâm kraj dodajte kuhani slanutak. Prije gašenja koluta štednjaka, probajte radi okusa te po potrebi dodajte sol ili malo chilija. Kad je povrće gotovo, a okus vam odgovara, u umak umiješajte žlicu maslaca od kikirikija i sklonite sa štednjaka. Popržite indijske oraščiće na umjerenoj temperaturi bez ulja te ih posipajte po gotovom umaku. Poslužite s kuhanom basmati rižom.

Foto: Unsplash