3 vrste povrća koje uništavaju celulit

by | 10 srpnja, 2014

 

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava prehrana s puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži puno vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavljanje i jačanje vezivnog tkiva. Više povrća u iprerani, u kombinaciji s manjim unosom šećera (jednostavnih ugljikohidrata), te većim unosom proteina i vode, pomaže i u uspostavljanju normalne razine estrogena u krvi, reguliranju šećera u krvi, što su također važni faktori u borbi protiv celulita.

zeleno-povrce-1390223176-24666-490x450

Ne zaboravite da je u borbi protiv celulita, kao i neželjenih kilograma, potrebno trajno mijenjati navike u prehrani. Temeljna promjena u prehrani svakako može pomoći da vaše vezivno tkivo bude čvršće, a ružne rupice po koži stražnjice i bedara manje.

Zašto povrće?
Svježe povrće sadrži gotovo više vitamina C od nekog voća. Budući da vitamin C igra glavnu ulogu u uspostavljanju i jačanju vezivnog tkiva, najbolje što možete učiniti u želji za glatkom kožom stražnjice i bedara jest da svakodnevno na svoj jelovnik stavite nekoliko porcija povrća, posebno svježeg.

Neka salata od svježeg povrća bude dio vaše svakodnevnice, a uz svaki ručak i večeru jedite i kuhano povrće. Povrćem zamijenite priloge uz meso kao što su tjestenina ili kruh. Vitamin C- bombe su posebno svježi špinat, crvena paprika, brokula, prokulica, kelj i peršin.

Na jačanje vezivnog tkiva također utječu i određene aminokiseline i selen, koji se nalaze u puno povrća i voća. Kalij pak pomaže protiv zadržavanja tekućine i štetnih tvari u tkivima, a povrće posebno bogato kalijem su, na primjer, batat, rajčica, cvjetačai šparoga.

U izboru voća i povrća zapravo ne možete pogriješiti. No, ovde je izvor tri top naj povrća protiv celulita koje bi svakako trebalo jesti što češće.

1. Batat (slatki krumpir)
Jedan je od najstarijih povrća poznatih čovjeku, a ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća. Sadrži kalij, vitamine C i E, te beta-karoten. Zbog korjenastih proteina odličan je antioksidans. Općenito, batat je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminacije toksina – dvije najvažnije stvari kada želite ukloniti celulit.

2. Brokula

To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita iz tri razloga: prvo, brokula sadrži alfalipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokula je koncentrirani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokula je jedan od najboljih nemliječnih izvora kalcija, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokulica
Prokulice su male, zgodne, poput malog kelja – i odlične protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokulica, odličan je saveznik u borbi protiv celulita.

Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži supstanciju koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede pretvara se u organizmu u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih supstancija koje su također odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

I, ne zaboravite!
Prilikom kuhanja povrća, obavezno pripazite da povrće kuhate ili pirjate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu prehranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.

Izvor: zadovoljna.hr