3 pitanja o…uklanjanju madeža.

by | 26 veljače, 2011

P U kojim slučajevima je opravdano ukloniti mladež?

Uklanjanje madeža se savjetuje ukoliko se on povrijedi mehaničkim ili nekim drugim putem, te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, kada krvari ili kada je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično. Ukoliko se pregledom pokaže da je došlo do ovih promjena tada treba ukloniti madež.

 

P Treba li madež ukloniti kirurškim putem ili laserom?

Odstranjivanje madeža bi se trebalo obavljati isključivo kirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen, i da se nije maligno promijenio. Indikaciju za uklanjanje madeža postavlja liječnik na osnovu pregleda, te eventualne dermatoskopije – dijagnostičke metode kojom se putem uvećanja promatra madež, te se preciznije mogu primijetiti sve promjene na njemu. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje laserski tretman je nemogućnost precizne potvrde da li je madež u potpunosti odstranjen. Sama intervencija je jednostavna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje u prosjeku oko 15 minuta, pri kojoj se madež ukloni u potpunosti. Konci se vade poslije

sedam dana.

 P Koliko traje period oporavka?

U toku jednog tretmana moguće je odstranjivanje većeg broja madeža, a maksimalan broj je pet. Ukoliko se zahvat stručno obavi, ožiljci su gotovo neprimjetni. Postoperativni tretman nakon intervencije traje oko sedam dana, a prvih dana nakon odstranjivanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih tjedana kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom periodu ne treba se izlagati suncu i drugim iritirajućim sredstvima.

 

Tagovi: