3 materijala koja predstavljaju budućnost održive mode

by | 24 veljače, 2021

Divno je vidjeti kako sve više novih brendova razmišlja o održivosti te već poznatih, koji se prebacuju na s(a)vjesniju i zelenu proizvodnju.

No razumijevanje ekologije i održivosti nije i ne smije biti samo jednostrano, odnosno ne bi trebalo dolaziti samo od strane brendova. O ekologiji trebaju razmišljati i kupci jer bez savjesnih kupaca, neće se mijenjati ni tržište. Ako vam još uvijek nije jasno kakve veze imaju moda i ekologija, industrija tekstila i mode jedan je od najvećih zagađivača našeg planeta.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, modna industrija odgovorna je za čak 10 posto ukupne globalne emisija CO2, što uvelike pridonosi globalnog zatopljenju. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj se godišnje proizvede čak 50 000 tona tekstilnog otpada, što je otprilike 12 kilograma tekstilnog otpada po stanovniku. Da bi se navedene brojke umanjilo, potrebno je mijenjati navike te linearni model proizvodnje, kao i potrošnje odjeće. (Pročitajte: 3 menstrualna proizvoda koja su dobra za prirodu i vaš džep)

Na koje načine možete biti dio promjene?

Postoji više načina na koje možete mijenjati vlastite navike kada je u pitanju moda. Prvi i najbolji način kupovine modnih komada je definitivno kupovanje rabljenje odjeće, odnosno kupovina u second hand dućanima. No ako baš želite kupiti nove komade odjeće, postoji i drugi način na koji se možete brinuti o svom planetu. Prije svega, ako želite učiniti dobro te se držati ekološki osviještene kupovine, pazit ćete na brendove koje kupujete te nećete kupovati u fast fashion dućanima.

U tom se slučaju držite malih, lokalnih i održivih brendova. Isto tako, uvijek biste trebali provjeravati etikete na pojedinim komadima te izbjegavati sve one materijale čijim se pranjem u prirodu ispušta mikroplastika. Tri su materijala kojih se trebate držati ako želite kupovati savjesno – konoplja, bambus te pamuk. Pri kupovanju istih pobrinite se za to da doznate jesu li materijali proizvedeni na pošten i održiv način te zapamtite da mnoge kompanije koje pojedine kolekcije predstavljaju ekološkima, zapravo čine velike štete prirodi i svojim radnicima upravo zbog načina proizvodnje. (Pročitajte: Saznajte sve o korištenju višekratnih blazinica za čišćenje lica i gdje ih nabaviti)

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash