3 jednostavna recepta za zdrave deserte od samo nekoliko sastojaka

by | 5 rujna, 2020

Kad su u pitanju deserti i slatkiši, mnogi se ljudi teško zaustavljaju. Većina njih odlučuje se za gotove varijante iz dućana, što znači da će konzumacijom unijeti veliku količinu šećera koji nije dobar za zdravlje.

No zdrave varijante uvijek postoje, a često su i puno ukusnije od onih gotovih i nezdravih verzija. U nastavku vam donosimo tri jednostavna i brza recepta za ukusne deserte nakon čije konzumacije nećete osjećati grižnju savjesti.

Zdravi čokoladni mousse

Za zdravi mousse od čokolade trebat će vam samo četiri sastojka:

  • četvrtina avokada
  • nezaslađeni organski kakao
  • zrela banana
  • med ili neki drugi zdravi zaslađivač po izboru

Sve sastojke pomiješati i blendati dok se ne sjedine u glatku masu. Poslužite ih s orašastim plodovima ili bobičastim voćem na vrhu. Med ili neki drugi zaslađivač poput agavinog sirupa stavljate po želji, a možete ih i izostaviti.

Smrznute kikiriki košarice

Ove će košarice obožavati apsolutno svi jer spoj kikiriki maslaca i čokolade nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Za njih će vam trebati samo pet sastojka:

  • šalica bio kikiriki maslaca bez dodanog šećera
  • 3 žlice meda
  • pola šalice organskog kokosovog ulja
  • nezaslađeni organski kakao
  • 1 žlica javorovog sirupa.

Kikiriki pomiješati sa žlicom javorovog sirupa te smjesu stavljati u papirnate kalupe za muffine. Kakao, kokosovo ulje i med dobro promiješati dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Preliti preko smjese koju ste stavili u kalupe te staviti u zamrzivač na 20 minuta prije posluživanja.

Zdravi čokoladni kolačići

Za ove kolačiće nećete morati paliti pećnicu, a trebat će vam samo nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate doma.

  • pola šalice bio kikiriki maslaca bez dodanog šećera
  • dvije žlice kokosovog ulja
  • tri žlice meda
  • 50 grama tamne čokolade
  • šalica i pol zobenih pahuljica

Pomiješati sve sastojke i zagrijati ih na srednjoj temperaturi, kad smjesa postane jednolična, dodati zobene pahuljice te smanjiti vatru. Miješati dok smjesa ne postane gusta i dok zobene pahuljice ne omekšaju. Kada se ohladi, oblikovati te staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi se učvrstili. Držati ih u hladnjaku.

Foto: Ella Olsson/Pexels