3 jednostavna jesenska recepta s batatom

by | 23 rujna, 2020

Batat je gomoljasta biljka koju civilizacije upotrebljavaju već više od pet tisuća godina, a potječe iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike.

Batat spada u skupinu korjenastog povrća, zbog velikog korijena, koji odlikuje škrobni slatkasti okus. U posljednjih desetak godina sve je popularniji i u Europi zbog toga što obiluje brojnim hranjivim vrijednostima. Nutritivno se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala, a može ispuniti velik dio svakodnevnih ljudskih prehrambenih potreba. Batat se može spremiti na mnoštvo načina, a mi vam ovoga puta donosimo tri jednostavna jesenska recepta u kojima je batat glavna zvijezda.

Batat iz pećnice

Za ovaj jednostavni obrok trebat će vam četiri batata, maslac, sol i papar. Pećnicu ćete zagrijati na 200 stupnjeva, batat ćete oprati pazeći da mu ne oštetite koru te ga izbosti vilicom sa svake strane. Peći ćete ga 45 do 50 minuta, odnosno dok ne omekša toliko da kroz njega lagano prolazi vilica. Batat ćete prerezati po dužini, posoliti, popapriti te nadjenuti maslacem.

Topla salata s batatom

Za ovu salatu bit će vam potrebna dva batata i tri cikle, koje ćete isjeckati na jednake kockice te peći u pećnici dok ne omekšaju. Pred kraj ćete dodati 500 grama prokulica, koje ste prethodno blanširali te prerezali, te ćete ih peći dok ne dobiju zlatan obrub. Pečeni batat, ciklu i prokulicu stavit ćete u zdjelu te začiniti solju, paprom, maslinovim uljem te posuti paškom skutom.

Juha od batata

Juhu od batata napravit ćete od tri batata, ljubičastog luka te češnjaka. Batat ćete naribati te ga dodati luku i češnjaku koji ste kratko pirjali na maslinovom ulju. Dolijevat ćete vodom sve dok ne omekša, a onda usitniti štapnim blenderom dok ne dobijete glatku smjesu. Začinit ćete solju, paprom te vrlo malom količinom cimeta. Pri posluživanju dodati prženju slaninicu i malo kiselog vrhnja.

Foto: Rajesh Kavasseri/Unsplash