3 influencerice koje ruše predrasude o aknama

by | 31 svibnja, 2021

O aknama se često priča isključivo kao o problemu kojeg se potrebno riješiti, i to kako bismo “bili lijepi”. No činjenica jest ta da nas akne nimalo ne definiraju, a da je ideja čistog lica bez pora, aknica ili drugih upalnih procesa – potpuna zabluda.

Pročitajte više: Kozmetičarka preporučuje tretmane na koje biste trebali ići ako imate akne

Ono što se u posljednje vrijeme može vidjeti jesu razne inicijative koje se trude osvijestiti da su akne proizvod genetike i sklonosti kožnim problemima, a nikako nešto što bi trebalo biti mana. I da bismo aknice i slične upalne procese trebali dekonstruirati te ih doživljavati kao ukras, poput pjegica, i konačno priznati da nam i akne, kao i ožiljci koje ponekad od njih dobijemo, daju karakter.

I dok je Instagram često mjesto retuširanih fotografija i filtra, na Instagramu postoji cijela zajednica koja je spremna prodrmati stereotipe o mrljama i povratiti ih kao prepoznatljiv i urođeni dio svog identiteta, a od kojih možete čuti i korisne savjete!

3 influencerice koje ruše predrasude o aknama

isofiagrahn

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofia Grahn (@isofiagrahn)

Šveđanka Sofia Grahn je aktivistkinja za normalizaciju akni i djevojka iz susjedstva. Njezin je profil prekrasna kombinacija stila i ljepote koja veliča, a ne skriva kožu. Jedan od njezinih krasnih podsjetnika je taj da je u redu imati akne na bilo kojem dijelu tijela tijekom bilo kojeg razdoblja našeg života. Osim kože, pobornica je i body positivityja – i vrlo je simpatična i duhovita!

lounorthcote

Aktivistkinja, manekenka i kreatorica pokreta #freethepimple, Lou je mislila da je prevladala svoje tinejdžerske akne sve dok se nisu vratile tijekom boravka na britanskom Next Top Modelu. Nakon što se na setu više puta ispričala za stanje svoje kože, shvatila je da nema zbog čega se ispričavati. Počela je dijeliti slike svoje kože bez šminke i pokrenula Free The Pimple. “Besprijekoran ten ne postoji i nikad neće ni postojati. “Glatka” koža također ne postoji i NIKAD ni neće. Svaka osoba na svijetu ima jedno ili sve ovo: pore, dlačice, vene, madeže, pjege, ožiljke, mrlje. Nemojte se uspoređivati s uređenim slikama na Instagramu. Treba nam više stvarnosti u medijima.”

 

emeraldxbeauty

Kadeeja Sel Khan izbačena je iz kampanje jednog poznatog brenda nakon što su joj rekli da ne mogu raditi s njom zbog njezinih “problema s kožom”. Unatoč tome, manekenka s ponosom redovito objavljuje slike svoje gole kože kako bi pomogla prenijeti “stvarnost na društvenim mrežama”. “Ne trebaš imati savršenu kožu da bi se mogla osjećati lijepo. Osjećaj se lijepo bez obzira na sve”, jedna je od njezinih poruka pratiteljima.

 

Foto: @isofiegrahn/Instagram