Ove namirnice trudnice bi trebale izbjegavati

by | 19 srpnja, 2020

Generacijama su vladali mitovi kako trudnica treba jesti velike količine hrane jer sada “jede za dvoje”. Poticala se neumjerenost u hrani, goleme porcije i uživanje u kalorijama i svim onim slasnim zalogajima za kojima se inače rijetko poseže.

No, istina je potpuno drukčija. Važno je osigurati pravilnu prehranu kako bi plod dobio sve što mu potrebno za pravilan razvoj. Zdrave namirnice, hidratiziranost, svjež zrak i dovoljno sna – dobra su osnova za zdravlje kako trudnice, tako i ploda. No, koje namirnice je pametnije izbjegavati?

Pronašli smo hranu i napitke koje je bolje ostaviti po strani tijekom trudnoće.

Živu u nekim vrstama riba – morskim psima, ribama i marlinom treba izbjegavati ili ih držati na apsolutnome minimumu, kako preporučuje Medical News Today.

Nepečeno ili djelomično kuhano meso – ključno je dovoljno kuhati ili ispeći meso kako biste bili sigurni da ste uklonili sve moguće viruse i bakterije koje bi se mogle naći na mesu.

Školjke – postoji opasnost od bakterijskog ili virusnog onečišćenja što može uzrokovati trovanje hranom. Neke bakterije i virusi također mogu proći kroz posteljicu i naštetiti djetetu.

Sirova jaja, ali i bilo koja hrana sa sirovim ili djelomično kuhanim jajima. Jaja se moraju dobro kuhati kako bi se izbjegla infekcija salmonelom.

Nepečena ili nekuhana gotova jela – od presudne je važnosti da se gotova jela dobro prokuhaju. Postoji rizik od listerioze, kao i od infekcije drugim patogenima.

Paštete – bilo koje vrste paštete, bilo na bazi povrća ili mesa – ovdje postoji i rizik od infekcije listerija.

Meki sir  – poput sirovog sira, Brie ili Camembert. Postoji rizik od infekcije listerija. Listeria je skupina bakterija koje mogu izazvati potencijalno fatalne infekcije trudnicama i njihovim bebama.

 Prazne kalorije – kolači, keksi, kolačići, čips i slatkiši trebalo bi smanjiti na minimum. Mnoge od tih opcija sadrže veliku količinu šećera i masti, imaju malo nutritivnih sadržaja i mogu ugroziti napore trudnice u održavanju zdrave tjelesne težine.

Je li nužno za trudnice u potpuno prestati piti alkohol?

Trudnice mogu svaki tjedan konzumirati samo vrlo male količine alkohola. Jetra ne može nigdje procesuirati alkohol kao što može odrasla osoba. Prevelika izloženost alkoholu može ozbiljno narušiti djetetov razvoj.

Većina liječnika savjetuje trudnicama da u potpunosti izbjegavaju alkohol. Neke smjernice preporučuju samo vrlo male količine tjedno ako majka odluči piti dok je trudna.

Puno alkohola tijekom trudnoće može naštetiti i majci i djetetu. Postoji rizik da će dijete razviti fetalni alkoholni sindrom pa mnoge majke odluče ukloniti rizik od bilo kakvih problema uklanjanjem alkohola i iz prehrane tijekom trudnoće.

Trebaju li trudnice izbjegavati kofein?

Ako trudnica tijekom trudnoće konzumira previše kofeina, povećana je opasnost da se plod neće pravilno razvijati, što kasnije može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji i veći rizik od pobačaja.

Mnoga hrana i pića sadrže kofein, a ne samo kava. Primjeri uključuju neke sokove, energetska pića, čokoladu i čaj.

Neki lijekovi protiv prehlade i gripe sadrže i kofein, stoga bi trudnica trebala razgovarati sa svojim liječnikom, medicinskom sestrom ili ljekarnikom prije nego što uzme lijek.

Kavu ne treba u potpunosti izbaciti, ali ne smije premašiti više od 200 miligrama dnevno. Standardna šalica instant kave sadrži 100 miligrama kofeina.

IZVOR: NOVILIST.HR