NAMIRNICE KOJE SU ZDRAVE za vaše srce i smanjuju rizik od srčanog udara

by | 29 ožujka, 2017

Naše srce je jedan od najvažnijih organa u tijelu, ali zbog ubrzanog načina života i stresa zaboravimo voditi brigu o njemu. S unosom masnih namirnica, povećavamo razinu kolesterola, što dovodi do začepljenja i nepravilnog rada srca.

Bright Side je objavio popis 15 namirnica koje pročišćavaju krve žile i smanjuju rizik od srčanog udara.

Ribe kao što su losos, skuša, bakalar smanjuju rizik od srčanog udara, aritmije i ateroskleroze. Preporučuje se konzumirati je najmanje 2-3 puta tjedno.

Zobena kaša bogata je vlaknima i smanjuje razinu kolesterola.

Bobičasto voće  smanjuje loš kolesterol i krvni tlak. Posebno se preporučuje konzumacija jagoda i borovnica.

Tamna čokolada, koja sadrži najmanje 60-70 % kakaa, štiti zdravlje srca i srčanožilnog sustava. Nekoliko kockica dnevno smanjuje krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Lješnjaci sadrže proteine koji utječu na normalni rad srca. Sadrže vitamin koji utječe na smanjenje kolesterola.

Ekstadjevičansko maslinovo ulje također utječe na smanjenje kolesterola. Maslinovo ulje prepuno je vitamina i ljekovitih svojstava, zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno i protugljivično.

Crno vino snižava razinu kolesterola, a antioksidansi u crnom vinu održavaju krvne žile fleksibilnima i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Zeleni čaj snižava krvni tlak, te štiti srčanožilni sustav. Utječe na metabolizam i pomaže vam u borbi s kilogramima.

Brokula i špinat sadrže velike količine vitamina, minerala i antioksidansa. Utječu na krvni tlak i rad srca.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kalijem i mineralima koji kontroliraju krvni pritisak. Odličan je izvor vitamina C i vlakana.

Šipak je bogat antioksidansima. Ima blagotvorni utjecaj na srčanožilni i živčani sustav.

Cimet pospješuje zdravlje srca i krvnih žila.

Lubenica je odličan izvor vlakana i antioksidansa. Prepuna je vitamina A i C, magnezija i kalija.

Češnjak je uistinu čudesan lijek iz prirode. Ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Dobar je pri liječenju bolesti srca i dijabetesa.

Jabuke i kruške utječu na cirkulaciju, metabolizam i krvni tlak. Bogate su vlaknima koja dobro utječu na rad srca.

Lorena Markoč