10 ključnih pravila svake dijete

by | 18 siječnja, 2014

Pročitajte koja su to pravila koja treba poštivati kako biste svoje tijelo vratili u željeni izgled. Poslije blagdansko vrijeme navelo nas je da više razmislimo o dijetama koje su stvarno podjednako zdrave, ali i učinkovite. Tako je tim nutricionista otkrio deset pravila prehrane kojih bi se trebali držati ako želite izgubiti kilograme, a ne ugroziti svoj organizam.

1. Ne žurite!
Dobre dijete ne skidaju više od jednog kilograma na tjednoj razini. Ako počnete gubiti više od tog iznosa znači da ste zapravo počeli gubiti mišićno tkivo, što nikako nije zdravo!

2. Izbacite šećer, ne masti!
Većina dijeta koje pripadaju grupi boljih ističu da je puno bolje iz prehrane izbaciti šećere nego masti. Vaše tijelo skladišti višak šećera koji se nalazi u ugljikohidratima poput tjestenine i kruha, podjednako kao i masti. Ali dobre masti pomažu vašem organizmu i ključne su za dobro zdravlje. Dijeta bez masti izazvat će umor, glad i nezadovoljstvo, i neće vam pomoći u normalnom gubitku kilograma.

3. Ne preskačite doručak!
Kvalitetan doručak ključni je obrok koji će osigurati rad organizma tijekom cijelog dana. U svakoj dobroj dijeti dan će vam započinjati unosom kvalitetnih proteina, dovoljnom količinom dobrih masti i zdravim ugljikohidratima.

4. Napravite raspored obroka!
Sve uspješne dijete podrazumijevaju određenu količinu i raspored obroka tijekom dana.

5. Promijenite životne navike!
Učinkovit plan gubitka kilograma obuhvaća i promjenu određenih životnih navika. Na primjer, svaki nutricionist preporučit će vam prije vježbanje 3 dana u tjednu, nego upotrebu određenih shake-ova i drugih dijetetskih preparata.

6. Kombinirajte proteine i ugljikohidrate!
Ključ uspješne dijete kojom ćete održati željene kilograme leži u niskoj razini šećera u krvi. Ako jedete proteine u kombinaciji s ugljikohidratima, rezultat je zagarantiran.

7. Izbalansirajte prehranu!
U okviru dobrih dijeta sve grupe namirnica moraju biti zastupljene. Balansirana prehrana podrazumijeva raznovrsnost hrane.

8. Nemojte brojati kalorije!
Računanje kalorija zastarjeli  je način držanja dijete, a ujedno pokazalo se da je i neučinkovit. Jedan obrok koji podrazumijeva nemasni niskokalorični muffin i cafe latte dodat će vam nekoliko stotina grama više nego obrok u okviru kog ćete pojesti omlet s malo slanine i šalicu čaja.

9. Krećite se!
Dobra dijeta također podrazumijeva što više kretanja. Fizička aktivnost preduvjet je za gubitak kilograma!

10. Izbjegavajte tvorničku hranu!
Svaka dobra dijeta savjetovat će vam da izbjegavate hranu napravljenu u tvornici. To zapravo i nije hrana, već mješavina kemikalija koje se zadržavaju u organizmu. Sve što sami možete napraviti u kuhinji nemojte kupovati.

Izvor: cosmopolitan.rs